29.3.2024

rajnet

   

rubriky

Region
Města a obce
Turistický servis
Ochrana přírody
Památky
Tipy na výlet
Cykloservis
Zajímavosti
Představujeme
Lidé
Historie kraje
Názory
Odjinud
Rozhovory
Různé
Redakční zprávy
Archiv článků

RajNet

Redakce
Ikonka RajNetu
Napište nám
Hlavní stránka
Archiv článků

Turist. informace

INFOCENTRA
MUZEA v regionu
DOPRAVA

HRADY

Valdštejn
Kost
Trosky
Valečov
Frýdštejn
Rotštejn
Bradlec
Kumburk

ZÁMKY

Mnichovo Hradiště
Dětenice
Humprecht
Hrubý Rohozec

RajNet - Český ráj

Rajnet on-line

Rajnet si nyní čtou lidé.

Počet přístupů

3812

audity

RajNet

Nastavit RAJNET jako startovací stránku. Nastavit na start

Nastavit RAJNET do oblíbených položek. Do oblíbených

novinky e-mailem

Výpis komentářů k článku : Rozšíření CHKO - názor.

Re: Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 8.5.2006 19:14:51
Také koukám, že paní RNDr. Lenka Šoltysová neumí pravopis.
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Jméno neuvedeno - 8.5.2006 10:32:50
Vadí mi, když někdo (dokonce s akademickým titulem) může napsat: ....tyto skalní města se staly rájem... Kam to spějem?
Nadpis [ODPOVĚDĚT]
Máta - 2.12.2005 16:35:50
Kamarádi a kamarádky a všichni ostatní, poměrně pozorně jsem si přečetla komentáře, které jsou i pár let staré. Jsem členkou o.s. OKS a druhý rok se trápím otázkou, proč, když jde více lidem o stejnou věc,tedy není možné spolupracovat. Spolupracujeme s mnoha organizacemi, doknce i s úřady obcí které nás ze začátku nemohli ani cítit (to bohužel nepamatuji, vím to jen z vyprávění kamarádů a z fotografií). Vím i to,že v jisté době byla možná i spolupráce se SCHKO. Což dnes, ačkoliv se snažíme, asi možné není. Možná si jen dnešní SCHKO nedokáže připustit, že nebýt OKS tak by Klokočky nenašla pod hromadami karoserií, mrtvých krav,... (otevřeně přiznávám, že jsem u toho nebyla, ale opět existuje řada fotografií i zápisů v kronikách OKS a děkuji lidem, kteří to pro nás udělali). A pokud chcete přírodu zaškatulkovat a ukazovat z dálky, jak se pak lidé mají naučit ji respektovat? Copak nejde vymyslet jiné řešení? I když opět není ochranář jako ochranář... Teď ke kamarádům trampům. Kamarádi, až pojedete na vandr, podívejte se kdo všechno jezdí ven a jak po nich vypadá místo kde spali... To je ostuda, že? Myslíte, že když je někdo opravdový Tramp, že musí nutně mít srub zatesaný ve skále, pohodlí kempu uzavřeného ze všech stran...pohodlí, které láká i lidi, kteří nemají s trampy nic společného. Co z toho vyplívá? Lidé kteří jezdí ven se vytřídí, a zůstanou opět jen ti, co mají přírodu hluboko vrostlou do srdce a nejezdí se ven ožrat, zfetovat, atd. Není to jen můj názor, ale i pár lidiček kolem mě. Zkuste se nad tím zamyslet. Protože pokud je někdo tramp, je ochoten přespat kdekoliv tak, že to nikdo nepozná a ještě si to náležitě užít. Nejsem ani pro ani proti boření trampských kempů, protože v tom vidím dobro pro obě strany.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
wesson - 28.11.2005 15:28:07
mluvš mi z duše Jimmy, Sám bych to líp nenapsal. Škoda že je trampů čí dál míň. Sem tam potkávám tak maximálně outdooráky :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
Jimmy - 25.9.2005 15:14:07
Jezdím na vandry už 18 let.Různě a i do různých CHKO.Teď mne ortodoxní odpůrci asi sežerou, ale udělám si i ohýnek. Samozřejmě že nejsem debil, abych dělal oheň ve vedrem vyprahlém borovém lese, který zapálí i milostná jiskra,ale když je pár pod nulou a sníh tak ať mi všichni skočí na hrb. Chodím po stezkách, kudy nikdo nechodí a s dalekohledem pozoruji zvěř, kterou naši velcí milovníci přírody - myslivci, ještě nestačili vybít. Když najdu studánku, mám velkou radost.Ta většinou bývá zkalena tím, že tam už byl někdo předemnou a zanechal tam vizitku ve tvaru petlahve, či alespoň papírku.No, tak to uklidím,posedím a jdu dál.Víte, lidi, já si myslím, že oni ochranáři vědí, kdo dělá v lese nepořádek,ale ti trampové....víte, na tom se dobře dělají čárky. Turista je přeci spořádaný daně platící občan, tak proč ho obtěžovat.Zato tramp byla vždycky podivná, rozumu se vymykající existence a to se musí zlikvidovat, to nezapadá do škatulky, to nezapadá do stáda. Ale i mezi ochranáři jsou lidé, kteří vědí svoje a tu svou pravomoc využívají k opravdové ochraně Matky Přírody a k léčení vlastních komplexů a předsudků.Ahoj a suchou i blátivou, ale krásnou stezku všem, kteří milují Matku Zemi. Jimmy
CHKO versus R35 [ODPOVĚDĚT]
Miloslav Bernat - 6.3.2003 10:46:23
Jaký smysl má rozšiřování CHKO Český ráj či zapisování přírodních unikátů Českého ráje do seznamů UNESCO, když technokrati a úředníci Krajského úřadu v Liberci přivedou, s podporou některých regionálních starostů, po čtyřproudové dálnici do mikroregionu Český ráj kamionový tranzit ? Jaký smysl má CHKO de facto rozťatá čtyřproudovou rychlostní komunikací ?
Re: Re: Re: Re: Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
P. Jenč - 16.2.2003 17:51:55
Navrhuji dát debatě na toto téma více "odborný" rozměr a přesunout ji do budovy Správy CHKO Český ráj. Všichni, kteří mají zájem seznámit se s činností pracovníků a strážců ochrany přírody jsou srdečně zváni; individuální schůzka je možná, někteří trampové a milovníci přírody tak již učinili.
Re: Re: Re: Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
Miloš Kaktus Karásek - 15.2.2003 19:33:15
Tak jsem se sem pár dní nepodíval a to jsou mi věci. To jsme už zas pěkně v ráži a jdeme po sobě, s odpuštěním, jako slepice po flusu! Nu což, co jsem tady loni v listopadu rozhýbal, v tom si musím udělat pořádek. Takže, vážení, rád bych viděl toho, kdo si mi dovolí říct, že nejsem tramp tělem i duší. Ale jsem vždy ochoten k práci a můj podíl v Klokočských skalách a na Rotštejně bývá každoročně snad dost výrazný. A nosím v kapse průkazku dobrovolného ochranáře. A zas na druhou stranu. Znám ochranáře z povolání, kteří si na mně smlsli, dali mi pokutu a ještě si mne zanesli do počítače, jako osobu nežádoucí. Všechno je jen o lidech. Takže, pane Svobodo, nesuďte Charlese, že nepřežije zimu, neznáte ho (já taky ne!) a tak na to nemáte právo. Charlesi, nedělej ramena, že zhamáš ochranáře i s botama, mohlo by Ti zaskočit. I paní doktorka Šoltysová má právo na svůj názor a zrovna s ní bych se rád sešel a o věcech pohovořil. To, že z mého pohledu v mnohém nemá pravdu, to je podnět k diskusi a ne k vyhrožování, ať již z kterékoli strany. Ale rád se sejdu s kýmkoli z Vás, ať už ve Vaší kanceláři, nebo u svého ohně. Už nejsem žádnej horkokrevnej mladík, ale taky jezdím raději mimo sezónu, kdy je v přírodě klid. A teď, vážení, zkuste odpovědět mně. Miloš Kaktus Karásek.
není ochranář jako ochranář a není tramp jako tram [ODPOVĚDĚT]
Talli - 15.2.2003 16:52:28
Váížení, to jsem ráda, že nám tady debatujete o trampingu. Já jezdila ven ještě v dobách, kdy každého ,kdo byl oblečen jinak než ostaní stavělipříslušníci VB, ale tehdy jezdili trampovat jen lidé, kteří k tomuto hnutí, způsobu života a tradicím trampingu v Čechách měli vztah.Pak přišla Sametová revoluce, ježdění ven se stalo módou a dneska se člověk nestačí divit, co všechno se vydává za trampy. Opravdu není tramp jako tramp. Znám desítky těch, kteří jezdí pomáhat hajným, soukromým majitelům lesa i profesionálním ochranářům s úklidem lesů, s kosením chráněných lokalit lučních orchideí , údržbou drobných vodotečí výmenou za nerušený spánek v těchto lokalitách. Bohužel znám stovky těch, kdož se oblečou do kde čeho, vyjedou ven , usadí se v první hospodě, kde dělají jenom s odpuštěním bordel,.Značně ovíněni či posilněni si pak ustelou kdekoli a když vystříliví, nechají po sobě děsný binec a zmizí k další hospodě. A stejné je toi s ochranáři. Jsou úřadové, kteří doslova buzerují lidi od zeleného stolu a jsou tací, kteří i na úkor volného času a rodiny pomáhají kde je třeba. A mezi dobrovolnými ochranáři jsou desítky trampů a mezi trampy jsou desítky dobrovolných ochranářů. Takže vážení přátelé, neházejte všechny do jednoho pytle. Hezký den
Re: Re: Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
Charles - 15.2.2003 1:01:23
Znovu píšu, protože uznávám, že jsem se včera nechal unést emocemi. Já opravdu nechci přírodě škodit, právě naopak jsem zastánce názoru, že člověk je jen pouhá součást přirody a měl by se podle toho chovat. Patřim k těm exemplářům, co si veškerý odpad vezou sebou domu, oheň rozdělávám jen tam kde je to stoprocentně bezpečné a kde nejni stálé ohniště, tam se chovám dle zásad, které mě učili kamarádi starší generace. O historii i CHKO vim třeba to, že osady tam byly dřív než CHKO a spolupráce bývala na daleko vyšší úrovni. A to že bych bez civilizace nepřežil ani jednu zimu? Drahý pane, já jezdim na vandry hlavně v zimě, třeba už proto, že nepotkávám ty z turistů, kterým říkám tatrankáři- jejich stopy se poznaji spolehlivě podle obalů od tatranek. A bývaly doby, kdy jsme s kamarády v Č.Ráji pomáhaly s úklidem, opravou cest apod., i dnes rád hajnému pomohu, ale ochranáři ať mi nelezou na oči. Hajný je odborník, ale ochranáři maj odznak jen proto, aby vybýrali pokuty, ještě jsem je na příhrazku neviděl nic smysluplného udělat.
Re: Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
S.Svoboda - 14.2.2003 11:17:26
Vážený Charlesi,Do přírody ti nikdo jezdit nezakazuje,ale nesmíš se tam chovat,jako by patřila jenom tobě.Chápu,že jako člověk z města máš trochu zkreslené představy o přírodě a moc jí nerozumíš.Kdybys rozumněl historii kraje a přírodě,zažil by jsi mnoho zajímavého i bez divokého trampingu.Takhle máš jen lacinou náhražku,ve stylu filmového"divokého západu".O zemi,po které šlapeš,nevíš nic. Připadáš si nezávislý,ale bez civilizace bys nepřežil první zimu.Nic však není ztraceno,třeba časem změníš názor,v tom ti mohou pomoci třeba i tyto stránky.
Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
Charlaes - 14.2.2003 3:26:08
Četl jsem tu spoustu zajímavích názorů. Zajímalo by mě jak zpráva CHKO chce zabránit vandrům? Na přihrazi jezdim už pár let a nepřestanu! Tremping přežil i dobu velkých policejních zátahů. A když mě jednou z kempu odvedou policajti v poutech, ochranáře zhamám i s botama, tak tam za týden budu zas! Nenechám se izolovat ve městě, příroda je určená všem, Velký duch stvořil jednu Zemi a lidi, aby na ní žili, nikdo nemá právo mi zakazovat kam můžu a kam ne.
Re: Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
RNDr.Lenka Šoltysová - 20.11.2002 23:14:57
Odpověď na Zelený důl: SCHKO Český ráj neměla a zatím nemá výkon správy ochrany přírody na území PR Klokočské skály, s touto otázkou se musíte obrátit na referát životního prostředí Okresního úřadu v Semilech a majitele pozemků. Odpověď na demagogii: SCHKO s trampy dialog zahájila a o problému trampingu má zájem hovořit a naslouchat. Ale i druhá strana musí pozorně naslouchat. Je možné po předchozí domluvě se kdykoliv sejít na Správě CHKO Český ráj v Turnově a vést diskusi a ochraně skalních měst Českého ráje a práci profesionálních ochranářů.
Re: Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
Miloš Kaktus Karásek - 20.11.2002 20:58:25
Odpovědi jsem se tedy dočkal. Děkuji, paní doktorko. V mnohém máte pravdu. Jen jediná věc mi kazí radost. Je to úplně stejné, jako odpověď velitele policejního zásahu v Praze na Národní třídě. Aby bylo jasno, jde o zásah proti antifašistůn z 1.května 1999. Tehdy policie zmlátila antifašisty, kteří se snažili zabránit pochodu fašistů a nacistů po Národní třídě. Kdo porušil zákon, bylo zcela jasné, ale velitel zásahu řekl ten den večer v televizi, že přece nemohli zasáhnout proti nacistům, protože těch bylo přece moc. Ta reportáž se vysílala jen jednou, ale vidělo ji dost lidí. A tady je ta paralela - za trampy se nikdo oficiálně nepostaví. Takový je jednou daný trend a když trampa případně i zabijí (viz Českosaské Švýcarsko), nikdo raději moc nevyšetřuje. Vadí mi ničení přírody, vadí mi devastace, ale shodit práci spousty lidí se stolu s tím, že ochrana přírody není o úklidu odpadků, to už chce opravdu žaludek. A když bych se podíval, kolik práce pod odborným vedením nájemce lesa trampové odvedli na úpravě lesních cest a vodotečí, je to další kapka do poháru. Ano, chci spolupracovat se správou CHKO, ale proboha, sundejte si klapky z očí. A abych nezapoměl, děkuji za názor pana Sluky. Omlouvám se, pokud jsem někde nemístně tvrdý, ale je to reakce na demagogii.
Zelený důl [ODPOVĚDĚT]
L. Sluka - 18.11.2002 18:47:56
Velmi hezký příspěvek paní RNDr. Lenky Šoltysové. Nikde jsem však nenalezl odpověď na otázku tazatele, proč došlo na základě rozhodnutí úředníka (úředníků) CHKO k protažení turistické značky Zeleným dolem, který je nesmírně cenným přírodním biotopem. Nebo není?
Tramping a CHKO [ODPOVĚDĚT]
RNDr. Lenka Šoltysová - 16.11.2002 13:30:59
CHKO Český ráj má rozlohu 181,5 km2, z toho 12% jsou nejcennější lokality, většinou skalní města. A právě tyto skalní města se v posledních 30 letech staly rájem pro trampy. Působení trampů ve skalních městech lze označit za jednu z hlavních příčin devastace těchto přírodních ekosystémů. Ochrana přírody není úklid odpadků po neukázněných návštěvnících, ale především výzkum v terénu a následné vypracování plánu péče o dané území a jeho realizace. Předmětem ochrany v skalních městech nejsou jen samotné skály, ale vše co k nim patří a co tvoří skalní ekosystém v pískovcovém fenoménu. Pro ochranáře bude vždy prioritou ochrana sklaních měst jako celku, tzn. ochrana mikro a mezoreliéfu skal, ochrana veškeré vegetace, ochrana živočichů. Ochranou mikro a mezoreliéfu se myslí zabezpečení skal, před jakýmkoliv poškozením vlastního povrchu skal a převisů a jeskyní. Ochranou vegetace se rozumí zajištění ochrany lišejníků, mechů, kapradin a vyšších rostlin, které na skále rostou nebo v jejím okolí. Ochranou živočichů se rozumí zabezpečení míst, která potřebují pro svoji existenci a pro hnízdění. Jen v přírodní rezervaci Příhrazské skály bylo v letošním roce zjištěno více jak 70 kempů s rozsáhlými terénními úpravami, ohništi. U každého kempu jsou vybudované nelegální dřevěné, ale i zděné či kamenné stavby. Ve skalách je tesáno, např. byl objeven několikametrový vytesaný otvor pro komín. V jeskyních se v zimě běžně topí, čímž dochází k znemožnění přezimování řady živočichů, kteří následně vymírají a zároveň dochází k nevratným poškozením mikroreliéfu skal. Řada ohnišť je založena na místech významných lokalit kriticky ohrožených druhů rostlin, které opět musí ustoupit rozmarům člověka. Spekulovat kolik tun odpadků je zakopáno pod převisy a jeskyněmi je zbytečné. Tady byly zničeny především archeologické lokality, které nám mohly poskytnou informace staré i 10000 let. Nyní budeme tak možná vědet, co trampové v 80. letech večeřeli. Profesionální ochranář je povinen chránit přírodu a udělat vše pro její zachování pro budoucí generace a především zajistit podmínky pro vývoj včech rostlin a živočichů. Zvláště chráněná území jsou místa, kterým se musíme věnovat a nejen je chránit, ale především o ně dle nejmodernějších poznatků ekologie pečovat. Cílem ochranářů v Českém ráji není vymýtit tramping z Českého ráje, ale zajistit místa pro přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Když toto neuděláme, tak můžeme během několika málo let odepsat další biotopy, další druhy z červeného seznamu přepsat do seznamu černého. Správa CHKO Český ráj je připravena kdykoliv o ochraně skalních měst diskutovat a poskytnout informace o výzkumech a péči, která je těmto lokalitám věnována.
Co ano, co ne [ODPOVĚDĚT]
Miloš Kaktus Karásek - 15.11.2002 9:21:44
Nedá mi to, abych se nevyjádřil k otázce rozšíření CHKO. Tato otázka mi vnáší do hlavy a hlavně do srdíčka trochu zmatek. Jak se lze dočíst na stránkách OKS, byl jsem zvolen do výkonného výboru tohoto občanského sdružení, což samo o sobě něco říká o mém vztahu k tomuto koutu naší země. A zde nastává obrovské dilema. Vím kolik práce odvedli členové a přátelé OKS i někteří další náhodní kamarádi - trampové při každoročních úklidech Klokočských a Betlémských skal. Budeme-li v CHKO, v mnohém nám to pomůže. Správa CHKO nám jistě pomůže při dopravě, shánění materiálu, prosazování zákona a podobně. Na druhé straně, snažili jsme se zabránit protažení turistické značky Zeleným dolem, který je nesmírně cenným přírodním biotopem. A čeho jsme se dočkali od některých činitelů CHKO? Jejich argument, kterým podpořili svou direktivu, zněl: Dokud tam budou trampské kempy, tak co nám chcete vykládat o hnízdištích a chráněných rostlinách! Vskutku, argument, jak víno! Trampové, český fenomén, který už od časů tzv. první republiky představuje lidi s láskou k přírodě, romantice a hlavně neochotné nechat se organizovat a sešněrovat konvencemi. Je zcela jedno, jaký je v této zemi režim, tramp je vždycky "škodná"! Ani prohlášení nájemce lesů, který, z důvodu požární bezpečnosti, nechtěl turistickou značku v Zeleném dole, neobstálo proti názoru úřednického "takyochranáře". Samozřejmě, jsou i mezi trampy tací, kteří pro svou seberealizaci potřebují porci alkoholu a dnes už i jiných drog. Ale nelze paušalizovat. Já se pravidelně pohybuji v Klokočských skalách a vím dobře, jaké svinstvo po sobě dokážou nechat někteří turisté a jaké hrůzy na terénu nechají neukáznění cyklisté. Přesto si nedovolím tvrdit, že jsou všichni jedna pakáž a že jim zakážeme vstup do CHKO. Mohl bych toho pana úředníka jmenovat, ale doufám, že "potrefená husa" se sama ozve. Rád si s ním podiskutuji, proto jsem dal k dispozici svou internetovou adresu. Prosím všechny: pochopte už jednou, že trampové nejsou "zlo, které je třeba vykořenit". A pořádek si mezi sebou budeme dělat sami.
Rozšíření CHKO [ODPOVĚDĚT]
Mgr. Miroslav Beran - 16.10.2002 21:31:57
Současným vývojem vedoucím k rozšíření CHKO ČESKÝ RÁJ včetně zapsání skalních měst do seznamu UNESCO jsem NADŠEN ! Mgr. Miroslav Beran.

Přidat komentář


***


Český ráj : Název Český ráj vznil přibližně kolem roku 1870 v Lázních Sedmihorkách nedaleko Turnova. Mezi tehdejší lázeňské hosty patřívali přední představitelé českého kulturního a společenského života.  Tito vlastenci, prodchnuti doznívajícím národním obrozením a romantismem té doby, vyjádřili svůj obdiv okolí Sedmihorek a nazvali je Českým rájem. Tento romantický název se stal tak oblíbeným a vžil se natolik, že se stal turistickým pojmem pro celou rozsáhlou oblast severovýchodních Čech



RajNet - vydává redakce.        -