Na Rotštejn nejen za historií

*  Talli - 17.6.2009

Zřícenina hradu Rotštejn se v mnohém liší od ostatních hradů Českého ráje. Mimo jiné je to zachováním prostředí kulturní památky a také unikátním spojením historické památky a jejího prostředí s enviromentální a elokolické výchovy formou ,řekněmeš. nenásilnou, leč přínosnou.

Na zachování prostředí kulturní památky hradu Rotštejn mají obří podíl sdesítky trampů - dobrovolníků,kterí od roku 1988 o hrad a také 228 Ha okolní přírodní rezervace pečují .
Vždyť právě jejich ruce vyvláčely na hrad stovky trámů a prken na ochranu unikátních středověkých komunikací, hektolitry vody potřebné pro stavební práce, nářadí archeologů, geodetů, mistrů kameníků..... a tak zřícenina skalního hradu není vyříznuta z rezervace obslužnou komunikací a na ní samé i v jejím těsném okolí mohou návštěvnící sledovat na botanických skvostech naší přírody procesy,které pomalu vrací nádvoř skalního hradu a následně vesnickou ,,náves"do přírodního stavu.
A právě unikátního zasazení hradu do přírodní rezervace využívají provozovatelé památky k malým projektům enviromentání a ekologické výchovy.
Od Vlastivědných vycházek s tématem Čím se liší Klokočské skály od zbytku světa,které si je možné domluvit, přes péči o naučnou stezku , probíhající labyrintem Klokočských a Betlémských skal, až po výstavy či jiné akce pořádané právě na Rotštejně. Tradicí jsou červnová bylinková setkávání .
Doslova hitem zříceniny jsou Dny svaté Markéty- čtryřtýdenní výstava věnovaná hospodaření nejen na středověkých hradech. Letos budou slavnostně zahájeny v neděli 12.července a potrvají do 8.srpna. Krom historie pečení chleba, soutěží či odhalování tajemnství chlebového kvásku budou právě v tyto dny na hradě vystaveny vítězné dětské kresby z mezinárodní výtvarné soutěže Co jedl pan král,kterou sdružení vyhlásilo u příležitosti Kokolvia Dějiny pitných režimů a stravovacích návyků v zemích koruny české.

Novinkou letošního léta je unikátní pilotní projekt občanského sdružení Ochrana Klokočských skal, realizovaný ve spoupráci s botanikem Národního Muzea v Praze doktorem Milanem Markem
Návštěvníci,kteří projeví zájem o botanickou exkursi se u pokladny přihásí o botanické poklady. Obdrží text s vysvětlením souvislostí růstu některých bylin a skalním hradem a na a celkem sedmnácti bylinách si budou moci návštěvníci v praxi ověřit,, zda má botanik pravdu. U pokladny pak znou obdrží pracovní list s několika otázkami týkajících se právě botaniky a hradu. Ty,kdož správně vyřeší čeká malá odměna. Pilotní projekt bude spuštěn ve druhé polovině června a ukončen 11.července. Další část projektu bude spuštěna 9.srpna a potvá až do konce měsíce září. Během této doby bude na hradě v různých dnech osobně jako odborný lektor přítomen Dr. Marek a pro zájmmce bude připravena i odborná přednáška. Vzhledem k velké pracovní vytíženosti botanika nelze zatím přesně určit data přednášek. Tyto termíny se objeví na webových stránkách v rubrice krátce.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 8:00:27 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------