Senioři se pochlubí svým domovem

*  moh - 26.6.2009

Bělá u Turnova – Už pět let je v provozu Dům s pečovatelskou službou (DPS) v Bělé. V moderním dvoupatrovém objektu dnes spokojeně žije na 44 obyvatel. Spolu s vedením připravili na sobotní odpoledne 27. července slavnostní Den otevřených dveří.

Podle informací vedoucí domu Růženy Macháčkové, prohlídka domova začne od 13 hodin. Ve Ivan Beneš vybírá pro výstavu různé obrázky, které vznikají v jeho malém ateliéru v prvním patře domovaspolečenské místnosti je pro návštěvníky připraveno promítání filmového dokumentu Františka Mlejnka z období výstavby a slavnostního zahájení provozu v červnu roku 2004. Malíř Ivan Beneš, který je prasynovec prezidenta Edvarda Beneše, se pochlubí obrazy vznikajícími právě v jeho malém ateliéru v Bělé. Hostitelé také připravili pohoštění a posezení s harmonikářem Josefem Šormem.

Stavba jednoho z posledních domů pro seniory na Turnovsku začala v roce 2002. Investiční náklady dvoupatrového objektu nakonec dosáhly 32 milionů korun. Obec vložila do projektu své úspory i úvěry ve výši sedmi milionů korun, zbytek dostala od státu ve formě dotace. Hlavní náklady na provoz nyní nese Obecní úřad v Mírové pod Kozákovem. v DPS je 36 bytů, z toho je 26 plně vybavených garzoniér. Obyvatelé si platí finančně dostupné nájemné a také různé pomocné a pečovatelské služby.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 6.5.2024 8:21:22 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------