Manželé Stanislava a Jan Kavanovi vystavují v Lomnici n. P.

*  Talli - 15.7.2009

V neděli 19. července v 10 hodin se bude konat v Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou slavnostní vernisáž výstavy pražských výtvarníků Stanislavy a Jana Kavanových. Výstava se koná v rámci 15. Ročníku hudebně dramatického festivalu Lomnické kulturní léto 2009. Stanislava Kavanová vystavuje své plastiky, Jan Kavan své kresby a grafiku.

Součástí programu vernisáže bude vystoupení hudebního skladatele Jaroslava Krčka s rodinou. Úvodní slovo bude mít autor Jan Kavan.

Akademický malíř a grafik Jan Kavan se narodil 8. 3. 1947 ve Zlíně, kde v té době působil jeho otec, významný český sochař prof. Jan Kavan na Baťově škole umění. Studoval nejdříve v letech 1963-66 na SUOŠ v Praze u prof. Richarda Pípala a pak v letech 1966-72 na Vysoké škola umělecko-průmyslové u profesorů Antonína Strnadela, Jiřího Trnky a Zdeňka Sklenáře. Pracuje jako samostatný umělec převážně v oboru volné grafiky a kresby, příležitostně se věnuje též ilustrační tvorbě, tvorbě plakátů, animovanému filmu a návrhům poštovních známek. Je znám také jako autor řady exlibris. Učí na VOS a SVŠV Václava Hollara v Praze. Od roku 1976 upořádal přes 50 samostatných výstav. Je členem SČUG Hollar.

Akademická sochařka Stanislava Kavanová se narodila 8. 8. 1943 Praze. V letech 1965-72 studovala na Vysoké škole umělecko-průmyslové v ateliéru prof. Jana Kavana, otce svého manžela. Pracuje jako samostatná umělkyně v oboru sochařství a architektury. Oba umělci vystavují současně své práce od 5. července v Šolcově statku, galerii Karla Samšiňáka, v rámci festivalu Šrámkova Sobotka.

Vladimír Mikule

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 18:58:11 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------