Bachova fuga završila festival v Sobotce

*  moh - 17.8.2009

Sobotka – Zejména tři skladby pro varhany od J. S. Bacha vévodily závěrečnému koncertu už 8. ročníku Festivalu varhaní hudby v děkanském chrámu sv. Maří Magdalény. Koncert se uskutečnil v neděli 16. srpna 2009 od 16 hodin a posluchačům se představily dvě mladé hráčky a stále ještě studentky - Markéta Blechová a Michaela Káčerková. Odborného dohledu se ujala titulární varhanice tamního chrámu Zdeňka Nečesaná.

Mladá varhanistka Markéta BlechováZdeňka Nečesná byla současně organizátorkou toho letního hudebního projektu chrámové hudby v Českém ráji. Podle jejích představ je tento festival věnován širokému okruhu zájemců o tuto klasickou hudbu a také varhaníci se představili z různých míst. V jejich podání se objevila díla dalších barokních autorů.

Rozsáhlou fugu od Johanna Sebastiana Bacha v závěru koncertu zahrála Michaela Káčerková. Po skončení bylo na ní znát určitou fyzickou úlevu. „Hrát na varhany je náročné a nejde jimi začínat,“ svěřuje se studentka Akademie múzických umění v Praze. „Prvním nástrojem J.S. Bach  v podání Michaely Káčerkové, list obrací Zdeňka Nečesanápřed nimi musí být určitě klavír. U mě to plynule přešlo. Nyní studuji varhany na katedře klávesových nástrojů.“

Mladší dívka Markéta Blechová studuje varhaní hru v Základní umělecké škole v Mladé Boleslavi, kde ji vede právě Zdeňka Nečesaná. Její učitelka má opravdu široký záběr, je často zvána do porot různých varhaních soutěží. Zabývá se kampanologií a ve svém bydlišti v Březně u Mladé Boleslavi je dokonce i zvonicí.

Sobotecký festival představuje menší cyklus tří samostatných odpoledních koncertů a Zd. Nečesaná jako zvonice v kostele sv. Václavazačíná tradičně o sobotecké pouti. Patří jim vždy po 14 dnech nedělní hodinka. Letos se představilo šest varhaníků, včetně Zdeňky Nečesané.

Varhany v soboteckém kostele jsou po řadě oprav a velkých rekonstrukcí v dobrém stavu. Má se zato, že je v roce 1749 stavěl vrchlabský varhanář Tauchmann nebo také libouchecký Johann G. Standfuss. Poslední úpravy královského nástroje, včetně přestavby a elektrizace hracího stolu, provedla v roce 1996 firma Bohumil Žloutek a syn ze Zásady u Železného Brodu.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 17:34:39 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------