SDH SEMILY I. SE SVOJÍ STAŘIČKOU HASIČSKOU PARNÍ STŘÍKAČKOU NA 7.MEZINÁRODNÍ VÝSTAVĚ „NÁBŘEŽÍ PAROMILŮ“

L.  Sluka - 30.8.2009

V sobotu 29.srpna 2009 se od časných ranních hodin do Hradce Králové sjížděli davy milovníků, návštěvníků i vystavovatelů další netradičný, v pořadí již sedmé, mezinárodní výstavy parních strojů „Nábřeží paromilů 2009“.

Nepřehledné množství parních strojů ovládlo jak labské nábřeží, tak i ulice královehradecké metropole. I na Labi, která touto metropolí protéká, bylo vidět několik skutečných exponátů a to včetně modelů parníků. Slunečné počasí, které jak vystavovatelům, tak i návštěvníkům přálo, přispělo k zdárnému průběhu výstavy, kde bylo opravdu na co koukat.

Od parních válců přes parní automobily, parní kola, různé zemědělské stroje až po různé amatérské modely, pochopitelně plně funkční. Pochopitelně nechyběla i technika, která lidem pomáhala při jejich bohužel tragických událostech – při požárech.

Staré historické parní stříkačky tu měli bohaté zastoupení. Hnedle se jich tu sešlo sedm na jednou. Semilský rekord setkání těchto unikátů sice nepadl, ale bylo to o vlásek. Své zástupce měl pochopitelně i Liberecký kraj, semilský okres. Sbory dobrovolných hasičů ze Semil I., z Roztok u Jilemnice a z Jilemnice se této výstavy účastnili se svojí stařičkou hasičskou technikou – hasičskými parními stříkačkami, které byly vyrobeny v rozmezí let 1904 až do roku 1910.

Všechny vyleštěné a plně funkční. Dvě z nich (semilská a roztočská) jsou dokonce držitely i několika světových rekordů v dálkové a výškové dopravě vody z let 2007 a 2008, které jsou zapsány v knize rekordů. Průběžný doplňkový program byl též příjemným zpestřením celého sobotního dne. Bezpočet zájemců o tuto již netradiční techniku zajisté odcházeli domů s obdivem nad její stálou sílou i jim vlastní krásou.

Všem, kteří výstavu připravili a i těm, kteří do Hradce Králové s parními stroji přijeli, jistě patří poděkování minimálně za to, jak o tyto unikáty pečují, ošetřují je a jsou docela určitě na ni i pyšní, že ji mají ve svých domovech, obcích, spolcích nebo sborech.

Ladislav Bruckner – SDH Semily I.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 5.5.2024 15:40:24 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------