Olga Sommerová přivezla Jana Špátu

*  moh - 23.1.2010

Turnov - Známá filmová dokumentaristka a pedagožka Olga Sommerová přivezla divákům filmového klubu pět z nově upravených filmů Jana Špáty. Klubové představení s následnou besedou se uskutečnilo ve středu 20. ledna v malém sále Kulturního centra na Střelnici. Do zcela zaplněného sálku dorazil i producent nového projektu - DOst DObré DOkumenty - Richard Němec. Návštěvníkům potom nabídl dvoudílnou sérii DVD Jan Špáta, jeho plakáty i nové knížky. Tvůrce Jan Špáta zemřel ve věku nedožitých 74 let v srpnu roku 2006.

Olga Sommerová přibližuje vznik řady Špátových filmů. Klubový večer přinesl pětici filmů - kultovní Respice finem, Hallo Satchmo, Variace na téma Gustava Mahlera, Mezi světlem a tmou a vše uzavřel téměř půlhodinový esej Atletické variace. Žádný z těchto dokumentů vůbec nezestárnul a jsou tak dokladem všestranného filmového talentu jejich tvůrce. Bez nadsázky je možné říci, že Jan Špáta patří už ke klasikům a vůbec k nejlepším tvůrcům tohoto filmového žánru u nás. Statistiky uvádějí, že za 41 let filmařské dráhy natočil například 107 autorských filmů. Jako kameraman už dříve točil třeba aktuality pro známé filmové Týdeníky a jiné dodnes využívané dokumenty Krátkého filmu. Některé autorské filmy zařazuje televize, nebo se promítají na různých festivalech po celé republice.

Je proto dobré, že se díky finančnímu grantu - v rámci projektu DO-DO-DO - postupně Olga Sommerová a Richard Němec uvádějí filmový večer na Střelnicidigitalizují a vydávají na DVD Špátova nestárnoucí filmová díla. První opticky i zvukově zrestaurovaná série starých kopií 35 mm filmů nabízí na čtyřech DVD výběr z 18 dokumentů a dalších bonusů. Zatím se mezi ně nedostal například dokument přímo natáčený v Českém ráji. Svítí slunce? - je jímavý film o horolezci Josefu Khunovi z Lomnice nad Popelkou, kterého nemoc postupně připravila o zrak. Špáta s ním natáčel zejména ve Skaláku i na jeho chatě na Bukovině, nedaleko arboreta u Hrubé Skály. Byl s ním také na lyžích. Všude měl nevidoucí Khun pomocníky - manželku Evu nebo kamarády, kteří ho slovem či doteky v pohybu navádějí. Po 40 letech od vzniku je to stále emotivně velmi silný film a pokaždé osloví vnímavého diváka. Na DVD se naopak už dostala filmová báseň o kráse přírody a přátelství na laně - Okamžik radosti - natočená s horolezci z Náchodska. Tento film vznikl už v roce 1965.

Olga Sommerová po projekci filmů odpovídala divákům za různé dotazy. Mimo jiné se vrátila Dvě knížky o Špátovi Martina Štolla z Nakladatelství Malá Skálake spolupráci se Špátou, který byl jejím druhým manželem a otcem stejně filmařsky nadané dcery Olgy. Jako kameraman s paní Olgou točil hodně společných dokumentů. "Už věřím na geny, jsem ráda, že talent po něm získala naše dcera Olga, která mi teď dělá kameru na mých filmech," svěřila se Olga Sommerová. Producent Richard Němec k projektu DO-DO-DO ještě uvedl, že se tyto filmy současně upravují do vysokého rozlišení (HD), což by mělo kvalitativně vyhovovat pro promítání další léta.

Aby infomace o Špátovy byly plné, je třeba uvést, že v Českém ráji má sídlo i nové nakladatelství filmaře a pedagoga Martina Štolla - Malá Skála. Se svým přítelem Janem Špátou vydal knihu rozhovorů Okamžiky radosti a nebo monografii shrnující celkový pohled na tvůrce - Jan Špáta.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 10:49:27 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------