Transformátor už sedí na místě

*  moh - 31.1.2010

Rokytnice pod Troskami - Náročné zimní podmínky provázejí práce na rekonstrukci rozvodné elektrické sítě vysokého a nízkého napětí v Rokytnici pod Troskami. Montéři firmy VČE - montáže Pardubice ze střediska v Jičíně v pátek 29. ledna pomocí autojeřábu upevnili na nosný sloup vlastní distribuční transformátor 35/0,400kV. Ten je základem budoucího zlepšení dodávky elektřiny v osadě Rokytnice.

Železobetonový sloup se montérům podařilo postavit a v zemi ukotvit ještě v závěru minulého roku, než pod Trosky přišly silné mrazy a vydatné sněžení. O složitosti podmínek Autojeřáb pomohl montérům s usazením vlastního transformátorusvědčí i to, že jeden z nákladních automobilů po ukončení montáže transformátoru uvízl ve sněhové závěji. Mrazy navíc téměř zastavily zemní práce. Na dokončení tak ještě čeká část propojení mezi tímto novým a stávajícím transformátorem, který stojí několik set metrů dál ve skladovém areálu firmy Body color Turnov. Projektant navrhl zemní kabelovou trasu, která v těchto místech obchází Rokytnický rybník. Dříve tady mezi stromy docházelo na stávajícím venkovním vedení k častým poruchám. Transformátory propojí tři silové kabely, každý pro jednu fázi o napětí 35 tisíc voltů.

Investorem rekonstrukce rozvodné sítě v Rokytnici je firma VČE - montáže Pardubice. Stavba má být dokončena 30. června letošního roku. Potvrdil nám to technik firmy Matex Hradec Králové Ing. Martin Zeman, jehož firma zajišťuje zemní práce.

Obyvatelé Rokytnice pod Troskami na zlepšení kvality elektrické sítě už netrpělivě čekají. V posledních deseti letech se tato osada Hrubé Skály rozrostla o několik rodinných domů a penzionů a v době zvýšené spotřeby je kapacita sítě nízkého napětí vyčerpána. Vloni v období vánočních svátků kleslo napětí chvílemi dokonce na 190 voltů.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 6.5.2024 7:05:52 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------