Hrubá Skála podpořila severní variantu R 35

*  moh - 25.2.2010

Hrubá Skála - Celkem 14 z patnácti zastupitelů obce Hrubá Skála vyjádřilo podporu severní variantě plánované rychlostní silnice R 35. Stalo se tak na pravidelném obecním zastupitelstvu v pondělí 22. února večer. Jeden zastupitel se přimlouval pro její vedení jižním směrem, mimo Liberecký kraj. Obec Hrubou Skálu o stanovisko požádal Krajský úřad v Liberci.

K případnému vedení nové rychlostní komunikace R 35 se zastupitelé vyjadřovali už v minulosti. Řada z nich bydlí přímo u této frekventované silnice, a tak mají jednoznačný názor. Například starosta Jan Houška žije v Borku pod Troskami, a má tak často problémy dostat se bezpečně k domovu. Starosta vedl, že už je s novou investicí dávno pozdě. Hluk, otřesy a exhalace od rostoucí přepravy stále přibývají. Obchvaty a retardéry nic nevyřeší. V diskuzi jeden ze zastupitelů zmínil skutečnost, že je zvláštní, že proti nové silnici hlasitě stojí lidé, kteří poblíž I/35 ani nebydlí. Vydávají se za ekologické iniciativy chránící celý Český ráj. Mimo různé hlasité pochody, ale obcím a jejím osadám nenabídli třeba pomoc s potřebnými vodovody a čističkami odpadních vod, s úklidem černých skládek a dalšího nepořádku, který trápí krajinu Chráněné krajinné oblasti.

Zastupitelé jednali také o cenách vodného pro letošní rok. V obci je cena dost rozdílná podle zdrojů, dodavatelů a spotřeby pitné vody. Například obyvatelé v Doubravici a Hrubé Skále budou letos platit za kubík vody 23 korun, v Borku a Hnanicích 28, v Rokytnici 30, v Krčkovicích až 38 korun. Vedení obce bylo pověřeno jednat s VHS Turnov o velkém nárůstu ceny vody z Vodovodu Hrudka.
Zastupitelé rovněž jednali o potřebě a možnostech přístavby mateřské a základní školy.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 1:38:18 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------