Venkovní huť pod Skalou osiřela

*  moh - 3.3.2010

Hrubá Skála - Známý venkovní ateliér sochaře Jiřího Nováka pod zámkem osiřel. Poslední jeho práci - kopii plastiky znázorňující křesťanskou cnost Naději pro zámek v Manětíně - ozdobila smuteční kytice. Akademický sochař Jiří Novák zemřel v pátek 19. února a poslední rozloučení se skromným umělcem se v turnovské obřadní síni uskutečnilo neděli 28 února. Bylo mu 88 let.

Akademický sochař Jiří Novák si připravuje doma potřebné dokladyJiří Novák našel posledních 25 let domov v Doubravici pod Hrubou Skálou. Bydlel s ženou v domě spolužáka malíře a horolezce Valeriána Karouška, který zahynul před 40 lety v Peru pod ledovým Huascaránem. Vedle domácího ateliéru měl ještě venkovní huť. A právě jeho plenérové sochařské práce mohli poblíž frekventované turistické cesty zvídaví lidé nerušeně sledovat. Od transportu těžkých a rozměrných bloků pískovce, až po lehké údery kladívek, či jemné dotyky dlát, kterými mistr zakončoval své figurální či jiné plastiky. Kamenická huť se často stávala malou galerií sochařů a kameníků minulých století. Jejich různě poškozená díla tady ve stínu stromů pečlivě opravoval. Světcům vracel ulámané ruce, hlavy, různé charakteristické atributy, andělům opravoval křídla, často však tvořil jejich celé repliky.

Kam oko v Českém ráji pohlédne, tam může objevit restaurované plastiky, boží muka, kašny. Dost často se stávalo, že musel dělat další repliky i svých ukradených nebo poškozených replik. "Je to nepředstavitelné, co se v posledních letech od nás ztratilo soch a různých památek," postekl si sochař v jednom našem rozhovoru. Stejně ho mrzelo, když mu jeden jeho parťák zabral a nevrátil technický přípravek, jeho nápad pro snadnější opracování hrubého pískovcového bloku. "To je takový zlepšovák, který mi umožňuje, že v panenském Socha křesťanské cnosti Naděje byla venku jeho poslední prací pískovci nemusím dělat zbytečné zásahy, jen tvůrčí práci," svěřil se mi.

Sochařská díla a zakázky Jiřího Nováka se ale neomezovaly jen na Český ráj, jeho orginály i repliky jsou po celé republice. Snad nejznámější a jeho nejrozměrnější plastikou je barokní mnohatunové sousoší Zjevení sv. Luitgardy, stojící ve frontě svatých na Karlově mostu. Rozměrné sousoší se na místo dopravilo po Vltavě lodí. Mladý Matyáš Braun by s tím jistě souhlasil.

Jezdím pravidelně pro vodu k pramenu pod Hrubou Skálou, a tak jsem tady s mistrem Novákem často hovořil. Nyní jeho huť pod Skalou tak nějak smutně osiřela.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 19:59:10 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------