Barokní lustr se opět rozzáří

*  moh - 26.3.2010

Hrubá Skála - Po restaurování se do kostela sv. Josefa na Hrubé Skále opět vrátil přibližně 200 let starý osmnáctiramenný lustr. Postupně nahradí jeden ze tří křišťálových, které zatím osvětlují prostor chrámové lodi.

Lustr už na první pohled září novotou, jeho restaurování mu vrátilo původní lesk, ale Barokní lustr nahradí ten křišťálový, říká farář František Kocmanhlavně bezpečnost. "Potřeboval opravu jako sůl," svěřuje se P. František Kocman a přitom ukazuje na nové uchycení objímek pro žárovky. "Stará elektroinstalce neměla skoro žádnou funkci, izolace už byla celá zteřelá", dodává. Vlastní chrámová elektroinstalace prošla celkovou rekonstrukcí v nedávné době díky daru věnovaného nadací vzácného mecenáše Bohuslava J. Horáčka.

Starý lustr je rozdělen na dva okruhy, a tak bude možné regulovat intentizu chrámového osvětlení a spotřebu elektrické energie. Navíc bude osazen úspornými žárovkami s delší životností. Je zajímavé, že původně nesl lustr skutečné svíčky, které kostelník před mší rozsvícel. V přáslavickém kostele sv. Jiří má kostelník Slávek Tupáček ještě přípravek na jejich zhášení.

Na restaurovaný lustr se přišel podívat  i hoteliér  Karel ZimaFarář Kocman dále vysvětluje, že bohoslužby bývaly dříve většinou za denního světla a jen půlnoční mše potřebovala osvětlení. Elektrifikace zdejšího kostela přišla na řadu teprve v roce 1930 minulého století. Otec František ještě vyslovil myšlenku, že barokní lustr mohl být pořízen přímo pro nový kostel nebo pocházel z interiérů nedalekého zámku, tehdy šlechtického sídla Valdštejnů. Dárcem mohl být později i hrabě Aehrenthal, který zámek a panství získal v roce 1821. To je přibližně deset let po prvním vysvěcení kostela sv. Josefa.

Na nově restaurovaný barokní lustr se přišel také podívat Karel Zima, majitel nedalekého Hotelu Štekl. V ruce držel svazek velkých klíčů... Se správcem farnosti Františkem Kocmanem totiž už delší dobu spolupracuje. "Chodím tady otevírat hlavní dveře, aby kolemjdoucí mohli do našeho kostela během týdne nahlédnout," říká hoteliér. Pravidelné bohoslužby římskokatolické církve jsou v sobotu od 15,30 hodin. Navíc se tu konají svatby, křtiny i pohřby, a také koncety a jiné společenské události obce Hrubá Skála.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 6:35:47 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------