Varhaní festival v Sobotce uvedla Bachova skladba

*  moh - 28.7.2010

Sobotka - Pruleduim a fuga e moll od německého autora J. S. Bacha zahájila IX. ročník známého letního festivalu varhaní hudby. Jeho první koncert se uskutečnil v neděli 25. července odpoledne v kostele sv. Maří Magdalény v Sobotce. Na varhany i další skladby předvedla titulární chrámová varhanice Zdeňka Nečesaná z Března u Mladé Boleslavi.

Zdeňka Nečesaná už chystá jubilejní X. ročník, měl by za rok do Sobotky přivést naše přední varhaníkyPosluchače koncertu ve svém duchovním stánku nejdříve uvítal sekretář turnovského vikáře R.D. Zdeněk Maryška a popřál všem pěkný zážitek. Celý koncert si připravila sama mladá interpretka. Vedle Bacha ještě předvedla skladby od F. M. Bartholdyho, Louise Veirna, Jehana Alaina a technicky náročnou Fugu B-A-C-H- č.1., opus 60 od Roberta Schumanna. Další varhaní koncerty v Sobotce jsou připraveny na 8. a 22. srpna. Budou v nich účinkovat - Dagmar Doubková, Michaela Kačerková a Ondřej Valenta. Vstupné do soboteckého chrámu sv. Maří Magdalény je dobrovolné.

Podle informací Zdeňky Nečesané, usiluje v současnosti o to, aby se v jubilejním X. ročníku letního festivalu v Sobotce r. 2011 předvedli přední čeští varhanisté.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 13:21:44 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------