Na Hrubou Skálu přijede biskup Jan Baxant

*  moh - 4.9.2010

Hrubá Skála - Kostel sv. Josefa a jeho návštěvníky čeká v neděli 5. září odpoledne významná událost. Slavnostní mši bude sloužit litoměřický biskup Mons. Mgr. Jan Baxant. Součástí duchovního obřadu bude i vysvěcení dvou nových zvonů. Zároveň tím vyvrcholí oslavy výročí 65o let obce Hrubá Skála. Mše svatá začíná v 16,30 hod.

V novogotickém kostelíku vystavěném Karlem Josefem z Valdštejna a vysvěceném roku 1812 měly Slavnostní mši bude sloužit zřejmě první biskup v tomto kostele -  biskup litoměřický Mons. Mgr. Jan Baxantzvony podobné osudy jako jinde u nás. Sami farníci za finanční účasti obce i různých státní dotací postupně obnovovali zvony tak, jak je decimovaly dvě válečné rekvizice. Poslední svěcení nových zvonů se ukutečnilo 31. srpna 1930. Nakonec v komplikovaně přístupné zvonové stolici osiřel jen zvon zasvěcený sv. Josefovi.

Zásluhou faráře Otce Františka a mnoha obyvatel Hrubé Skály k němu nyní po vysvěcení přibydou dva nové zvony. Jsou odlité zvonařem Josefem Tkadlecem z Halenkova na Moravě. S původním zvonem budou ladit a při zvonění vytvoří pěkný souzvuk. Budou automaticky oznamovat poledne a 18. hodinu, a také další obřady v tomto chrámu páně.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 6.5.2024 10:59:51 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------