Hruboskalské zvony už vyzvánějí

*  moh - 16.10.2010

Hrubá Skála - Dva nové zvony vysvěcené litoměřickým biskupem Janem Baxantem počátkem října v kostelíku sv. Josefa už vyzvánějí. Olomoucká firma Elektrozvon bratří Kopečných pár dnů po svěcení připojila zvony na elektroinstalaci s automatickým ovládáním. Z malé věžičky na střeše kostela se tak už ozývají všechny tři zvony. Původní zvon JOSEF, který přestál rekvizice za německé okupace - nyní dostal nové pomocníky.

Doprava a vyzdvižení zvonů byla komplikovaná a dost riskantní operace. Desítky kilogramů (72 + 65 kg) těžké zvony museli technici vynášet po příkrých žebřících a úzkých lávkách. Tam stačil chybný krok o člověk nebo zvon se zřítil křehkou klenbou dolů do kostela. Výška lodě dosahuje deset metrů... Sám jsem za nimi lezl po čtyřech a ještě se mi třásla kolena...

Bratrům Jiřímu a Michalovi Kopečným přitom ještě pomáhal Jiří Mühl z vesničky Brdo u Staré Paky. To je zručný řemeslník-všeuměl, který spolupracuje s páterem Františkem Kocmanem. V jeho farnosti technicky vybavuje všechny nové zvony. Například jim dává klasické dubové hlavy, vyrábí pro ně různé závěsy, maže ložiska, atp.

Nové zvony na Hrubé Skále však mají nízké kovové zavěšení, to proto, že v sanktusníku je pro zvony jen omezený prostor. Musela se zkrátit jejich srdíčka, takže oba zvony tlučou a vyzvánějí rychleji. Starý zvon Josef pohání a houpe asynchronní elektromotor přes velké řetězové kolo. Vysvěcené zvony už houpou lineární elektromotory, které nemají žádné pohyblivé díly. Jak mně vysvětlil Jiří Kopečný, motor je rozvinnutý do vodorovné roviny. Tento způsob je ke zvonům šetrnější. Snižují se i nároky na údržbu a zvony se pobybují jakoby pomocí neviditelné ruky, nic se
Poslední svěcení zvonů bylo v hruboskalském kostele 31. srpna roku 1930. Tehdejší farář Tomáš Strupek nechal ve zvonárně Rudolfa Manouška v Brně odlít dva zvony, které dostaly jména - JOSEF a MARIE. Zvon Marie však nacistická správa nechala za války r. 1942 zabavit. Na starém zvonu jsem našel nápis: SV. JOSEFE PATRONE NÁŠ ZACHOVEJ NÁM NAŠI VÍRU. Jeho váha je přibližně 73 kg.

Jiří Mohaupt

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 4.5.2024 6:30:41 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------