Milovníci kulturního dědictví se setkali pod dominatou Českého ráje

*  Talli - 12.10.2010

Oficiální tisková zpráva o průběhu VII.konference Památková péče v občanské společnosti která proběhla ve dnech 8.-10.října 2010 v obci Troskovice
Nad setkáním zástupců státní správy, samosprávy, vysokých škol, NNO a soukromých badatelů v oblasti péče o kulturní dědictví převzal oficiální záštitu senátor Parlamentu ČR Jaromír Jermář.


Páteční večer byl věnován zhodnocení rozsáhlému projektu Stavaři a archeologie z pohledu územního plánu,který vzešel z loňské konference Památková péče v občanské společnosti TROSKY 2009. Projekt byl od ledna 2010 realizován ve spolupráci ČVUT Praha-fakulty stavební,katedry společenských věd, Památkové komory České republiky, spolku Svatobor , os. Zachraňmě kulturní dědictví a os. Ochrana Klokočkých skal. Součástí projektu byla mezinárodní výtvarná soutěž Archeologie očima dětí, konference Stavaři a archeologie ve Stříbře, příprava a vydání odborné publikace, výstava dětských prací v Galerii NACH, několik přednášek určených pro širokou veřejnost a celý projekt ukončilo v pátek večer ocenění tří českých dětí,které se svým vývarným uměním dokázali prosadit ve slovensko-maďarské konkurenci
Oceněni byly: Jan Votrubec, Adéla Šafářová a Anna Kolářová . Ceny předali ing. Petr Vaškovic z Fsv ČVUT Praha a kronikářka města Železný Brod paní Eva Vozková. Repliku šamanského chrastítka z doby bronzové věnovalo dětem občanské sdružení Zachraňmě kulturní dědictví.

Večer pokračoval přednáškou na téma Příšovice v roce 10, v podání archeologa Severočeskému muzea v Liberci Mgr.Petra Brestovanského. A dále přednáškami na téma nejnovější objevy v Hrádku a Frýdlantě od odborníka. Následovala dlouhá diskuse.

Sobotní program odstartoval slavnostním zahájením v 10.hodin. Dále aktivity sdružení Český ráj představil Aleš Hozdecký .
O Archeologických výtzkumech ve Dvoře Králové nad Labem a přístupu o.p.s. k Archeologii referoval Mgr. Milan Kuchařík ze společnosti Labrys.o.p. s. O aktivitách muzea Český ráj na Prachově přednášel Petr Lazurko.

Zajímavými příspěvky byliy bezesporu krátké filmy zachráněné pro další generace amatérským etnografem Ladislavem Šourkem z Pelešan. Filmy se týkaly Břidlice a Bratříkově a jejího zpracování. Pozoruhodný byl rovněž dokument o malé vodní elektrárně v Železném Brodě.

Z jiného soudku byl příspěvek ing. Aleny Šťovíčkové z ústředního pracoviště NPÚ v Praze o zapojení NPÚ do celoevropského programu CARATE, který vyvola dlouhou diskusi o využití digitálních technologí v péčí o kulturní dědictví a archivnictví . Do technologií péči o památky zasvětil účastníky Tomáš Šimůnek ze Sdružení pro záchranu hradu Kumburku. O Mladějovské železnici přednášel Ing.Petr Sýkora. Na vycházku po drobných památkách v okolí Klučenic pozval přítomné soukromý badatel Petr Chip Kčičenský.

Podvečerní blok patřil přednáškám k 55.výročí založení CHKO Če ský ráj. Přednášky zahájili manželé Šolcovi vzpomínkou na laskavého mecenáše J.B. Horáčka, jehož 8.výročí úmrtí si v listopadu připomeneme. Vzpomněli na akademického sochaře mistra Nováka, jehož ateliér pod Hrubou skálou také letos navždy osiřel. Dále se představili ing. Jemelíková s příspěvkem na téma Stavby v Českém ráji a Mgr.Hoření seznámil přítomné s programem Motýlí louky. Závěru konference se ujal vedoucí správy CHKO Český ráj ing. Mocek, který hovořil krátce o fauně a flóře tohoto mimořádného území.

. Nedělní ráno patří pracovní snídani během které byli vyhlášeni vítězové 5.ročníku mezinárodní výtvarné soutěže Vezmi žlutou barvičku maluj třeba věžičku aneb památka očima dětí .

Konferenci bude ukončila prohlídka nových expozic zámku Hrubý Rohozec. Auditorium konference vysoce ocenilo expozice věnované více jak 300 letům působení příslušníků původem francouzské hraběcí rodiny Des Fours a následně Des Fours Walderode na Turnovsku a zejména citlivý přístup průvodců k ožehavé problematice chování posledních dvou členů této šlechtické rodiny v průběhu let 1938 -1945 . Rovněž vysvětlení dlouhotrvající kauzy o navrácení majetků včetně zámku dědičce posledního majitele byla věnována náležitá pozornost.
Konference byla oficíálně ukončena v zámeckém parku.

Výstupem z konference je elektronický sborník příspěvků a Česko-slovenský adresář NNO a ostatních institucí spolupracujících v oblasti Péče o kulturní dědictví.

Hana Talli Hlubučková
hlavní koordinátorka konference.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 4.5.2024 9:02:07 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------