Celé Rovensko bylo na radnici

*  moh - 13.3.2011

Rovensko pod Troskami - Premiéra divadelního představení Klíče na neděli v podání místních divadelníků přivedla v pátek 11. března večer do sálu radnice snad celé městečko. Plný dům se pak otřásal smíchy a vůbec dobře bavil. Mezi pobavenými diváky byli i ochotníci z Tatobit.

Spolek divadelních ochotníků v Rovensku pod Troskami opět vsadil na situační i konverzační komedii, tentokrát na velmi úspěšnou hru známého herce a dramatika Antonína Procházky - Klíče na neděli. Komedii z roku 1998 provázely jen samé dobré zprávy, první nastudování mělo stovku repríz a titul si přinášel ceny z různých festivalů. Plodný autor si za svá další díla získal přiléhavou přezdívku Plzeňský Moliér. Pro rovenské činoherce jsou Klíče na neděli bezvadou příležitostí se na prknech zase vydovádět. Komedie dává příležitost třem mužským a sedmi ženským postavám.

Je to komedie o tom, jak dokáže život pěkně zamotat zprvu dráždivá výměna manželek a klíčů na malém rodinném mejdanu. Po vystřízlivění čekají na herce a jejich postavy pěkné zápletky. Hlavními postavami a schopnými komiky jsou - trochu neobratný středoškolský pedagog v podání Jiřího Bímy a protějškem mu je sukničkářský malíř Karel Kartouch Daniela Bímy. Manželky jim hrají Iva Vágenknechtová (MUDr. Dostálová, která trvale a neúnavně každého ordinuje) a Oldřiška Brožková (Kartouchová, zanedbávala domácnost a stále odcházela nakupovat, a tím nechávala malíře bez dozoru, ten nemohl pohnout s obrazem Jana Sladkého Koziny...). Svoji úlohu má i česko-německy hovořící pozorná tetička ze Švýcarska v podání Aleny Kozubové, která nakonec hledišti prozradí, že její návstěva u Kartouchů je mystifikace a recese. Také zklamaný a podvedený manžel malířovy milenky v podání Romana Šeplavého z Borku přinášel do děje patřičně komické zápletky. Modelka Lucie Brožková i malířova milenka Lucie Plavlištová měly rovněž svoji hereckou příležitost. V salvách smíchu, často unikaly poslední slova replik...

Režisérem představení je sám protagonista jedné z hlavních postav - Jiří Bíma a jedinou scénu - byty v Nerudově ulici a na Zahradním městě – navrhl Aleš Rezek. Pokud se ohlédneme, tak i kusy jejich dřívějšího repertoáru jako - Taková ženská na krku, Brouk v hlavě a další komedie, dávají rovenským ochotníkům i jejich vděčným divákům možnost se vždycky dobře bavit. A to je v současné podivné době k nezaplacení. Rovenští ochotníci za shlédnutí představení vybírali jen dobrovolné vstupné.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 18:48:02 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------