Morava je opět ve vzduchu

*  moh - 9.8.2011

HRUBÁ SKÁLA – HOŠKOVICE - Dvoumotorový letoun Morava L 200D opět krouží nad Troskami a Českým rájem. Jeho pilot Vladimír Pavlata už má trasy pořádně nalétané. Na letišti v Hoškovicích drží opět v letní sezoně celostátní leteckou protipožární službu, která znamená vzdušnou kontrolu hlavně velkých lesních porostů i v sousedních krajích.

„Čekal jsem na Moravu nové vrtule celých deset měsíců od německé firmy“, svěřuje se šéfpilot Pavlata. Jeho turnovská firma BETA-AIR má na letištích v Mladé Boleslavi a Hoškovicích několik potřebných letadel. Na zemi je připraven třeba polský dolnoplošník Dromader na hašení rozsáhlých plošných požárů. Jeho nádrž pojme skoro dva kubíky vody nebo hasící směsi. Stále elegantní a spolehlivou 30 roků udržovanou Moravu doplněnou výfukovými tlumiči hluku - využívá Vladimír Pavlata k hlídkování. Ptám se zda nebyli nedávno volání k požáru Petrovy boudy. „Tam nestartoval ani vrtulník,“ vysvětluje Pavlata.

Zatímco na jiných stanovištích Letecké hasičské služby už letos zasahovali - Florián 3, což jsou volací znaky pro osádku na veřejném letišti Hoškovice, ještě piloti požár neměli. „Je to tím letošním průběhem léta, kdy se velké horko střídá s lijáky a porosty jsou stále dost vlhké“, říká šéfpilot. Menší ohně zvládnou pozemní jednotky hasičů.

„Se svými kolegy piloty a třemi techniky jsme měli několik školení a předvádění součinosti s plněním letadla na polních letištích. Bylo to připraveno pro sbory dobrovolných hasičů v Mladé Boleslavi, Ústí nad Labem, České Lípě, Lomnici nad Popelkou, Dvoře Královém, Hořicích atp. Tam všude operuje Florián 3 z Hoškovic.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 8:46:09 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------