Před deseti lety zemřel štědrý mecenáš a vlastenec Bohuslav Jan Horáček

*  moh - 18.10.2012

RADVÁNOVICE - Dnes je to deset let, co v německém Stuttgartu ve věku nedožitých 78 roků náhle zemřel, největší mecenáš Českého ráje - Bohuslav Jan Horáček. Rodák z Radvánovic u Turnova věnoval na veřejně prospěšné účely přibližně čtyřista milionů korun.

Jako mnoho jiných krajanů se po listopadové revoluci střídavě vracel do staré vlasti, tkteré se rozhodl finančně pomáhat. Během 40ti let emigrace se v Německu a později na Kanárských ostrovech vypracoval v respektovaného podnikatele. Za jeho postavením byly prozíravost a obchodní duch. A lidé, kteří mu byli na blízku, ještě přidávali další vlastnosti - skromnost a osobní nenáročnost.

Z počátku na Hruboskalsku podpořil opravy kostelů a dalších památek. Pro potřeby obecního úřadu na Hrubé Skále koupil za 420 tisíc marek stavební památku tzv. Řezníčkovu vilu. V roce 2000 založil nadaci, která už plánovitě podpořila desítky projektů. Například rodné obci pomohl s výstavbou Domu seniorů a startovních bytů pro mladá manželství. V Turnově ze starých rakousko-uherských kasáren vznikla moderní obchodní akademie a hotelová škola, rozšířila se nemocnice, postavila sportoviště, smuteční síň a další stavby. Horáčkova nadace také pomohla s obnovou zvonu v děkanském kostele sv. Vavřince ve Vrchlabí a město Jičín si mohlo pořídit moderní dalekohled pro tamní hvězdárnu.
Po čtyři roky nadace odměňovala přední české vědce milionem korun a cenou nobelovského typu - Praemium Bohemiae. Takové ocenění získal třeba astronom Zdeněk Ceplecha, chemik a tvůrce antivirových preparátů využívaných při léčení imunitního systému napadeného virem HIV - Antonín Holý a lékaři Vratislav Schreiber a Vladimír Vonka. Za humanitní obory cenu získal František Šmahel.

Inženýr ekonomie Bohuslav Horáček emigroval v roce 1949. Nakonec se usadil v jihoněmeckém Stuttgartu, kde postupně vybudoval velkou klenotnickou firmu. Později na Kanárských ostrovech založil sít šesti malých hotelů, kam se hosté rádi vraceli. Hotely výhodně prodal, zabezpečil svoji rodinu a výnosy z kapitálu potom věnoval na rozvoj Českého ráje. Prezident Václav Havel udělil vlastenci medaili Za zásluhy in memoriam. Ostatky Bohumila Horáčka jsou uloženy na hřbitůvku v Přáslavicích u Turnova.

Město Turnov, které od mecenáše získalo nejvíce peněz - uctí jeho památku v neděli 28. října odhalením rozměrné moderní plastiky před Kulturním centrem Střelnice. Je také připraven dokumentární film : Návraty krajana, který podpořila Horáčkova nadace.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 20:53:19 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------