SBĚRATEL SI NADĚLIL PĚKNOU VÝSTAVU

*  moh - 23.2.2013

TURNOV – HRUBÁ SKÁLA – Známý turnovský sběratel a kovářský všeuměl Jaroslav Mojsl byl ve čtvrtek 21. února odpoledne hlavní postavou vernisáže výstavy poštovních známek a pohlednic v turnovském muzeu. Ve slušivém šedém saku s tmavou kravatou rozdával úsměvy i podpisy, prodával příležitostné filatelistické předměty. A hlavně, velké výstavní prostory ve třetím patře Muzea Českého ráje zaplnil svými sběratelskými poklady. Připravil si tak skutečně pěkný dárek k blížícím se 80. narozeninám.

Mezi gratulanty a obdivovateli byli kamarádi sběratelé ze širokého okolí, poznal jsem třeba početné filatelisty z Rovenska pod Troskami i starostu Hrubé Skály Jana Houšku. „Známe se už spoustu let“, říká starosta Houška, který malé a cenné obrázky rovněž sbírá.

Naopak mě zaujali staré pohlednice Turnova a nejbližšího okolí. Objevil jsem například, jak vypadalo původní nádražíčko na železniční trati z Jičína do Turnova, nebo hotel Modrá hvězda, kde je dnes čerpací stanice , atp. Také pohlednice ze založení městských sadů v roce 1887.

„Mám už doma na 12 000 pohlednic,“ svěřil se mi sběratel. „Sbírám všechny žánry z Turnovska a okolí, svatební a jiná přání. A když se otočíte, tak na prvním panelu je i moje nejstarší pohledice Turnova z roku 1778, vydaná v Praze“.

Nechce se mi tomu věřit, vždyť vznik korespondečních lístů se dává někdy do roku1865-6, kdy se zaváděla otevřená poštovní korespondence. „Cením si každé pohlednice, a vždycky mám z toho velkou radost, když mně někdo ještě nabídne doposud neznámou pohlednici...“

Pan Mojsl má své poklady dobře uspořádané v šanonech, ne v počítači. Radost má také ze svých vnuků, kteří ve filatelii mají velmi dobré výsledky a jezdí s nimi na výstavy po světě.

A ještě než-li se rozloučíme, zve mě na další sběratelskou burzu 31. března v turnovské Střelnici.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 21:53:58 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------