,,Antimony 70“. v Rovensku pod Troskami 4.5.2013

*  Talli - 3.4.2013

Město Rovensko pod Troskami chce připomenout chvíle roku 1943, kdy se v městečku skrývali členové parašutistického výsadku – skupiny Antimony – po jejichž odhalení našemu městečku hrozil osud Lidic a Ležáků, jeho obyvatelům bylo vyhrožováno likvidací a dalšími persekucemi. Zároveň bude odhalena pamětní deska tehdejšímu starostovi Josefu Kouřilovi, který svoji odvahou přispěl k záchraně města.

Oslavy budou probíhat 4.5.2013 pod přímou záštitou Senátu PČR a jeho předsedy Milana Štěcha, hejtmana Libereckého kraje pana Martina Půty a Armády ČR.

NÁMĚSTÍ:
9.00 prostory náměstí - ukázky moderní vojenské techniky v režii Armády ČR.
9.00 městské muzeum - výstavka k historii Antimony a výstava prací dětí z rovenské ZŠ pod názvem „Antimony očima dětí “.
9.00 – 17.00 obřadní síň budovy radnice - promítání dokumentu Vojty Filčeva o Antimony (ve smyčce).
10.00 sál radnice - přednáška plk. PhDr. Eduarda Stehlíka, historika Vojenského historického ústavu v Praze, na téma Antimony a historie paravýsadků.
11.30 – 12.00 fotbalové hřiště – seskok parašutistů
13.00 náměstí – slavnostní akt - odhalení pamětní desky starostovi Josefu Kouřilovi za účasti významných hostů – představitelů armády, kraje, senátu ČR a dalších.

PLOVÁRNA:
Po celé dopoledne již budou otevřeny prostory plovárny, kde bude k vidění historická vojenská technika
14.00 – 18.00 – výstava historické vojenské techniky pod širým nebem (automobily, motocykly, zbraně, plně zařízená polní nemocnice i s historickou zubní ambulancí, účinkující v dobových uniformách), komentované ukázky dobového výcviku a techniky pod patronací Roty Nazdar a dalších podobných uskupení příznivců vojenské historie, po celý den zde bude v provozu táborové ležení s „běžným“ životem vojáků, historická armádní technika, probíhat budou ukázky výcviku parašutistů v Anglii apod. Stánky s občerstvením.

SÁL RADNICE
19.00 - 22.00 sál radnice – koncert Melody Makers s Ondřejem Havelkou – „Perly swingu“. Prodej a předprodej vstupenek na koncert: tel. 606 882 057, uctarna@rovensko.cz, Jana Fišerová

V sobotu 4. května 2013 si udělejte čas a vypravte se do Rovenska pod Troskami. Nic podobného jako tato akce Antimony 70 v regionu ještě nikdy nebyla a asi ani dlouho nebude!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 13:06:04 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------