Hejtman Půta přivezl na Trosky jaro

*  moh - 13.4.2013

Troskovice – Starosta Jaroslav Louda uvítal ve čtvrtek 11. dubna odpoledne v Hotelu Trosky své kolegy z Mikroregionu Český ráj. Z města pod Ještědem na druhé letošního jednání Mikroregionu dorazil i hejtman Martin Půta. Vedle úsporných opatření sebou údajně dovezl i jaro. Starosta Louda pak všechny pohostil slaným i sladkým pečivem z domácích zdrojů. Pracovní jednání skončilo po 19 hodina. Za naši obec se jednání zúčastnili Jan Houška a Aleš Vaníček. Jednání sledovali ještě kronikář Miroslav Brixi a podnikatel Karel König.

Mikroregion Český ráj sdružuje v současnosti 14 obcí ze tří krajů. Nacházejí se mezi městy Turnovem, Rovenskem, Sobotkou a Kněžmostem. Jednání řídila manažerka Jarmila Lásková Soldátová a starostka Vlasta Špačková z Karlovic. Program jednání byl obsáhlý a starostové se spolu s hejtmanem radili, jak řešit mnohé úkoly a problémy. Hovořilo se například o opravách komunikací nižší třídy, které patří obcím. Ve svém plánu potvrdili, že by se měla co nejdříve opravit značně poškozená silnice z Borku kolem Vidláku a na Trosky. Vyslovili obavy o rušení místních poboček poštovních úřadů. Starosta Petr Hornig z Mladějova naznačil, jak taková likvidace poštovních poboček vypadá. O situaci na železnici zase diskutovala Vlasta Špačková. Velké kritiky se dostalo přístupu státního podniku Lesy ČR. Je to o poškozování místních komunikací a lesních cest těžkou mechanizací. Škody nejsou podnikem následně napravované. Často zůstává jen u slibů. Přitom komunikace jsou v centru turistického ruchu, pohybují se na nich motoristé, cyklisté i pěší turisté z celé republiky. Někteří starostové uvedli příklady, že dříve v lesích těžily zdejší firmy, a jejich lidé věděli , kdy a kam mohou vstupovat. Kde bývá terén podmáčený a kde může technika nadělat víc škody.

Přes úsporná opatření se podařilo Mikroregionu Český ráj zajistit sezonní turistické autobusy. Proti jiným létům vyjedou až v sobotu a v neděli 1. a 2. června. Plný provoz bude zajištěný o letních prázdinách. To samé čeká na linku ze Sobotky do Mladé Boleslavi.

V diskuzi vystoupil i místostarosta Turnova Otakar Špetlík. Mimo jiné hovořil o stacionárních radarech v obcích. Zřejmě budou nově měřit - ne okamžitou - ale úsekovou rychlost vozidel. Zmínil i připravované změny v budoucím financování škol. Ministerstvo se má více zaměřit a podpořit malotřídky. Někteří ze starostů si přitom posteskli, že už je dost pozdě, školy v obcích se neudržely.

Hejtman Martin Půta v řadě uvedených problémů vysvětloval krajský pohled. Při dřívějším odchodu se s ním loučil starosta Jan Houška, pro tisk potvrdil, že přivezl i na Trosky opravdové jaro. Bylo o poznání tepleji, a také sluníčko se opíralo o poslední zbytku sněhu. Však také kastelán na Troskách Lubomír Martinek nepouštěl zprvu nové sezony návštěvníky na věž Babu. Stále to na schodišti klouzalo!
Příští jednání Mikroregionu ČR se uskuteční v Mladějově 30. května.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.5.2024 5:24:06 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------