Kostelíkem sv. Vavřince zněl zpěv a varhaní hudba

*  moh - 23.8.2013

Tatobity – V pestré nabídce letních koncertů v Českém ráji ani letos nescházela možnost setkání s vážnou hudbou v kostelíku sv. Vavřince v Tatobitech. Tamní Občanské sdružení Dědina si tentokrát pozvalo na sobotní podvečer 17. srpna mladou sopranistku Veroniku Vildmanovou a varhanici Zdeňku Nečesanou. Obě dámy nejdříve uvítal předseda sdružení Petr Pešek. Zdeňka Nečesaná v krátkosti uvedla dramaturgii následujícího koncertu duchovní hudby.

Z kůru potom zazněly české a středoevropské barokní skladby několika autorů duchovní chrámové hudby. Například Jana Křtitele Kuchaře, Alesandra Grandiho, G.F. Händela, J.S.Bacha, známá a často uváděná Ave Maria od Fr.Schuberta, nebo Jerusalem od F. M. Betholdyho.

Koncert vyvrcholil více než desetiminutovou varhaní kompozici od Jana Křtitele Vaňhala - Fuga in C. Velice dynamická skladba vyžaduje od varhaníka k poměrně velké fyzické nasazení. Sám Vaňhal – rodák z východních Čech - byl ve své době (druhá polovina 18. stol.) ve Vídni velice ceněným skladatelem, ale i velmi dobrým hráčem na strunné a klávesové nástroje. Hrál třeba v kvartetu W. A. Mozarta na violoncello. Jeho současníci oceňovali nejen Vaňhalovi umělecké tvůrčí schopnosti ale i ušlechtilost jeho povahy.

Na závěr umění obou kultivovaných interpretek ocenili návštěvníci koncertu vřelým potleskem a Petr Pešek i květinami.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 23.4.2024 12:34:43 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------