O Humprechtu

S.  Svoboda - 8.3.2002

Galatská věžZámek Humprecht ležící na návrší u města Sobotky je unikátní nejen svým stavebním uspořádáním. Proč má na střeše půlměsíc a nejen to, se dozvíte z následujícího článku ...





Zámek Humprecht byl postaven na návrší nad Sobotkou jako elegantní lovecký zámeček, určený hlavně k letnímu pobytu hraběte Humprechta Jana Černína a jeho italské manželky. Stavěl se v letech 1667 až 1672 podle podle návrhu Carla Luraga. Kolem nového zámku byla zároveň založena obora. V původní podobě vydržel zámek pouhých šest let. Za bouře 29.6.1678 byl zasažen bleskem a vyhořel.

Galatská věž v Istanbulu S opravou se začalo na jaře r.1680, zámek byl při této příležitosti zvýšen o jedno patro. Zednické práce vedl v zastoupení C.Luraga mladoboleslavský zednický polír F. Ceresolla. Šindelová střecha byla tehdy pokryta červeným nátěrem a koncem léta 1680 byla na jejím vrcholu vztyčena báň s dvojitým křížem. Na jaře příštího roku byla oprava dokončena. Po nějaké době byly ještě zesíleny základy. Hrabě si opraveného zámku příliš neužil, protože zemřel právě před 320 lety, 5.března 1682 na Kosmonosích, ve věku 54 let.

Celkový pohled na věž. O zámku se už od roku 1790 vypráví, že byl postaven po vzoru věže, ve které byl hrabě v Turecku vězněn. Hrabě Humprecht však v Turecku, na rozdíl od svého strýce Heřmana, nikdy nebyl. Pověst ale žila dál. Proto když se Humprecht v roce 1829 opravoval, byl na vrcholu střechy vztyčen místo původního dvojitého kříže půlměsíc. V novějších průvodcích se tvrdí, že stavba je parafrází Galatské věže v Istambulu (Cařihrad). Galatská věž Humprecht skutečně vzdáleně připomíná tvarem střechy i svým ochozem. Nakonec to můžete posoudit sami. Čím se stavitelé Humprechtu ve skutečnosti nechali inspirovat se však už zřejmě nikdy nedozvíme.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 8:42:02 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------