Kopicův statek II – tip na výlet

L.  Sluka - 1.4.2002

Perníková chaloupka vytesaná ze skály Galerie pod širým nebem či romantické místo v lesích Českého ráje – tak by se dala charakterizovat galerie postav z našich dějin, vytvořená přímo ve skalách…

V návaznosti na článek „Kopicův statek - přírodní sochařská galerie" přinášíme volné pokračování s dalšími informacemi.

Pan Vojtěch Kopic ve věku 68 let Galerie pod širým nebem – asi tak bychom mohli nazvat místo, ležící na okraji Hruboskalského skalního města, nedaleko Turnova. Tuto přírodní galerii – desítky plastik vytesaných přímo do skal - vytvořil Vojtěch Kopic. V roce 1932 se přiženil na Jirošův statek (později po něm nazýván Kopicův statek) na Vrchách – Kacanovech. Za svého života pečlivě udržoval tuto usedlost považovanou za jeden ze skvostů pojizerské architektury. Zároveň v nedalekých skalách vytvořil svérázné Perníková chaloupka je ve skutečnosti kopií Kopicova statkuumělecké dílo, čítající několik desítek plastik a reliéfů vytesaných do pískovcových skal. Při své práci používal jen jednoduché načiní - upravený krumpáč, špičák a paličku. Mezi jeho další záliby patřila četba starých knih a kronik, ze kterých čerpal vědomosti o historii českého národa, ale také z nich čerpal inspiraci a motivy pro své dílo.

Velmi těžce nesl obsazení země německými fašisty na počátku druhé světové války. Uklidnění hledal při práci ve skalách. První plastikou, kterou vytvořil, byl kníže Václav. Bylo to v roce 1940. Každou volnou chvíli utíkal do skal, kde postupně vznikaly další a další plastiky.

Během času vytvořil několik desítek plastik, na nichž zachytil především významné postavy z našich dějin. V této přírodní galerii najdeme postavy z dávné minulosti, například kněžnu Libuši či Horymíra, Cyrila a Metoděje či sv. Václava. Také císaře a krále Karla IV., mistra Jana Husa, Jana Žižku, Jiříka z Poděbrad nebo Jana Ámose Komenského. Své místo zde nalezl též zakladatel Československé republiky T.G. Masaryk. Z mnoha dalších motivů jmenujme například rolníka, „perníkovou chaloupku“ (ta je mimochodem kopií Kopicovy chalupy), či lva, jehož oči jsou vytvořeny ze skleněných střípků nebo velkolepé varhany vytvořené na samém okraji této přírodní galerie.

Plastiky jsou opatřeny různými texty, básničkami i letopočty.

Poslední prací pana Kopice byla kněžna Libuše, jak věští slávu Prahy. Plastiku však pan Kopic již nestačil nedokončit. Zemřel o vánocích v roce 1978.

Varhany Rozsáhlý turistický ruch Českého ráje donedávna plynul mimo Kopicův statek. Vandalismus a obdobné projevy některých turistů tedy šly mimo tato místa a plastiky jsou doposud nezničené a v dobrém stavu. Od roku 2001 však přímo k plastikám vede značená turistická cesta (modrá). Odbočka je například z červené turistické cesty vedoucí mezi Hrubou skálou a Valdštejnem (cca 1 km od Valdštejna).

Přejeme vám příjemné zážitky v „galerii pod širým nebem".



Související článek :„Kopicův statek - přírodní sochařská galerie"



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 30.4.2024 4:26:03 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------