Konec osady Kavčina

S.  Svoboda - 29.4.2002

Pozůstatek osady Kavčina Na okraji Českého ráje, pod Drábskými světničkami v sousedství obce Dneboh, stávala osada Kavčina. Najdeme zde již jen prázdné místo. Proč osada zmizela a co bylo příčinou jejího zániku?





Pokud jste někdy navštívili Drábské světničky a parkovali Vytesaný sklep ve skále - pozůstatek osady Kavčina.na parkovišti u silnice mezi Olšinou a Dnebohem, jistě jste si všimli velkého balvanu s vytesaným otvorem. Je to pozůstatek jednoho z domů někdejší osady Kavčina. Jejích 11 stavení zde stálo až do osudné neděle 27.června 1926. Tehdy se vlivem dlouhotrvajících dešťů dal do pohybu svah na úpatí skal. Asi 30 ha lesa začalo sjíždět dolů do údolí. Někdy kolem poledne začaly praskat stěny domů, země se pod Šavlovitě prohnuté borovice.tlakem sesuvu počala vzdouvat. Postupně se 10 stavení zcela zřítilo, sesuv roztrhal a zničil i silnici mezi Dnebohem a Olšinou. Celé okolí se změnilo (fotografie sesuvu jsou vystaveny v muzeu v M.Hradišti). Naštěstí k sesuvu došlo ve dne a tak nikdo nezahynul a podařilo se zachránit i část majetku postižených. Svah pod Drábskými světničkami se sesul až o několik desítek metrů. Snímek z katastrofy.

Dnes, po více než 75 letech, již příroda stopy sesuvu téměř zahladila. Jeho jedinou připomínkou jsou šavlovitě ohnuté borovice (po levé straně modré značky směrem nahoru ke světničkám). Nakloněné stromy začaly růst znovu kolmo nahoru. Lidé, kteří zde přišli o střechu nad hlavou, si za pomoci sbírek a státu postavili nové domy v bezpečnějším Dnebohu. Osada tak zanikla a dnes ji připomíná jen zbytek vytesané skály (sklepa), uprostřed malého parkoviště pod Drábskými světničkami.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 16:02:44 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------