Svatého Jana Křtitele rozezněl starosta

*  Talli - 27.6.2002

Mírová pod Kozákovem / Smrčí - Sobotní odpoledne patřilo v osadě Smrčí neobyčejně slavnostním okamžikům.O půl třetí se obcí poprvé rozezněly intrády Trubačů Českého ráje.

Před znovu obnovenou zvoničkou se shromáždila více jak tři sta diváků, aby byli svědky požehnání nového zvonu a celé zvoničky. „ Obnovování zvoniček je po vynucené přestávce nařízené minulým režimem jasnou kapkou naděje a víry v duchovní sílu odkazu našich předků. Náš dík a požehnání patří všem, kteří se na obnovení této památky podíleli,“uvedl v kázání Mgr.Jiří Polma farář Církve českobratrské evangelické ze Železného Brodu. „Nový zvon nese jméno sv.Jana Křtitele,který byl takovým burcujícím zvonem víry .Velmi si ceníme vaší práce a přeji Vám aby kdykoliv se rozezní hlas nového zvonu vaší obcí, našel každý z vás chvilku pro zamyšlení či modlitbu i v této uspěchané době.“ řekl mimo jiné v krátkém kázání Mgr.Oldřich Bezděčík farář Církve československé hustitské z Turnova. Starosta obce Jaroslav Havlíček ocenil vynikající práci místních občanů například paní Jitky Zaplatílkové, Stanislavy Svobodové a Sboru dobrovolných hasičů a poděkoval všem za vynaložené úsilí, které předcházelo slavnostním chvílím. Slavnostní fanfára pak provázela odhalení nového zvonku a starosta poprvé rozezněl jeho srdce.

Po ukončení slavnostního požehnání obklopili zvon četní zájemci, aby si ho prohlédli a znovu si poslechli jeho hlas. Nejmladší obdivovatelku zvonu byla tříměsíční Barborka Jaburková, nejstarší jeden a devadesátiletá paní Pleštilová.

Slavnostní odpoledne zakončilo sousedské posezení s bohatým občerstvením v nově upraveném sále místní hasičské zbrojnice.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 5.5.2024 4:27:43 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------