Vyskeřská hůra

S.  Svoboda - 16.10.2002

Kaple na Vyskři     Nad obcí Vyskeř se vypíná čedičový vrch, zvaný Hůra nebo též Vyskeř (464 m.n.m). Na jeho vrcholu stojí malá kaple sv.Anny, ke které vede křížová cesta.






Ke kapli se vztahuje pověst, která patrně vznikla z povídky F. B. Tomsy (narodil se Zalesněná Vyskeřr.1793 v Kadeřavci u Turnova). Povídka se jmenuje Viz keř, dcero má a doufej, aneb Anna Mladějovská a Tur Turovič. Vypravuje se v ní, jak mladějovská vladyčna Anna opustila obleženou tvrz Mladějov a vypravila se pro pomoc k vladykovi Turu Turoviči do Turnova. Když zabloudila, začala prosit svou patronku, sv.Annu o pomoc. Najednou se před ní zjevila žena nebeské krásy, ukázala na hořící keř a pravila: “Viz keř, dcero má a doufej.“ Anna se vydala ke keři a ocitla se na vrchu, odkud byl výhled dolů k Jizeře a na hrad vladyky turnovského. Z vděčnosti pak dala na vrchu postavit kapli zasvěcenou sv.Anně. První zastavení křížové cesty Pod kopcem pak vznikla osada viz keř, tedy Vyskeř. Povídka je svým náboženským obsahem poplatná době svého vzniku a těžko na ní bude něco pravdy. Kaple na temeni, připomínaná už v roce 1348, byla císařem Josefem II. zrušena a v r.1791 prodána obci. Neudržovaná stavba pustla a postupně se stala zříceninou. Vyskeřský farář Strachlin nechal r.1825 postavit křížovou cestu, vedoucí k opuštěné kapli. Jednotlivá zastavení Zastavení na křížové cestěbyla tvořena prostými pískovcovými sloupky do kterých byly vsazeny obrázky malované na plechu. Cesta vedla po tehdy holém úbočí kopce.V roce 1825 požádala obec skalskou vrchnost o povolení obnovy kaple. Stavět se začalo v roce 1830 a dva roky poté, v neděli 22.7.1832, byla kaple znovu vysvěcena. Hned následujícího roku byla stavba poničena bleskem. Po opravě byl do kapličky pořízen zvon.

Kaple se znovu stala poutním místem a zdaleka viditelnou dominantou okolí. Od roku 1838 začalo k obnovené kapli chodit procesí ze železnobrodska a později i z Rovenska p.Troskami. Na podnět vyskeřského učitele J.Koloce byl za pomoci školních dětí celý vrch po r.1886 zalesněn.

Před vrcholem Vyskře Na začátku 20. století byly obrazy křížové cesty už povětrností zcela zničené. Proto byla cesta v roce 1912 opravena katolickým spolkem „Svornost“. Zničené obrazy byly nahrazeny reliéfy z pálené hlíny, které dodala Kaple na vrcholu Vyskřefirma Neškudla z Jablonného nad Orlicí. Po více než 80 letech byly i tyto reliéfy zničeny, proto byla křížová cesta v roce 1999 opět opravena. Nové reliéfy zhotovil akademický sochař J.Marek, pouze první zastavení nese terakotový reliéf z r.1912.

Dnes tudy vede modrá turistická značka na hruboskalsko.Cestou z údolí Žehrovky nastoupáte asi 200 m výšky, což je obtížné zejména pro sváteční cyklisty.

Vrch je zdaleka viditelný, kapličku na jeho vrcholu však většinou skrývá les. Několika vykácenými průhledy je možný rozhled do kraje (pěkně jsou odtud vidět například Trosky).

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 14:34:15 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------