K dějinám města Mnichova Hradiště: nová archeologická zjištění v roce 2002

Petr  Jenč - 19.11.2002

Sestup do studny v Máchově ulici. Na 
snímku pracovník Správy CHKO Český ráj J. Mizera. Foto M. Bachová Rozhovor vydavatelky měsíčníku Zpravodaj MH Martiny Bachové s archeologem Petrem Jenčem - 2.(závěrečná) část.





A do třetice: v září se Vám prý do rukou dostal první hmotný důkaz potvrzující existenci města ve 13. a 14. století… Ano, a překvapivě tyto cenné nálezy nebyly získány v souvislosti s rozsáhlou stavbou kanalizační stoky, ale při kopání rýhy pro vodovodní přípojku na dvoře domu č. p. 33 na Sestup do studny v Máchově ulici. Na snímku pracovník Správy CHKO Český ráj J. Mizera. Foto M. BachováMasarykově náměstí. Za předání nálezů do muzejní sbírky jsem povinován díky zlatníkovi p. Ladislavu Tomsovi. Soubor tvoří až na výjimku asi tří zvířecích kostí několik desítek fragmentů hrnčiny z 13. až 15. století a z pokročilého novověku (18. – 19./20. století). Dosavadní nejstarší nálezy, učiněné před rokem na opačném konci náměstí, dokládaly osídlení tohoto prostoru jen do 15. století. Odkrývání provizorně zabezpečeného výkopu s objevenou studnou. Foto: M. BachováVětšina zásahů do země zde byla v posledních 8 letech archeologicky sledována, přesto starší středověké nálezy z historického centra města chyběly. Připomenu jen, že poprvé je v písemných pramenech město zmiňováno roku 1279, založeno bylo jednorázovou lokací snad těsně po r. 1250 cisterciáckým opatem Modlíkem.

Kolik mohlo mít Mnichovo Hradiště obyvatel někdy krátce po svém vzniku ?

To je těžká otázka, dostáváme se na tenký led hypotéz… Město bylo údajně vysazeno na 30 lánech, budu-li počítat se 30 domy pro 2. polovinu 13. – 14. století, dostávám se k hodnotě 120/150 obyvatel. Velmi hrubý odhad, pro který nemáme v pramenech žádné opory. Mimochodem pro srovnání: o 400 let později, roku 1713, žilo ve městě 759 lidí, domů tu bylo 151.

Další podrobnosti :

Kresebná dokumentace - studna



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 4.5.2024 11:07:03 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------