Mlýn ve Střehomi

L.  Sluka - 1.4.2003

Mlýnské kolo V dnešním tipu na výlet vás zavedeme na sobotecko, na okraj malebného údolí Plakánek, k roubenému stavení mlýna.





Vodní kolo mlýna Až zavítáte do Českého ráje na sobotecko, jistě nevynecháte návštěvu zámku Humrecht či hradu Kost a jeho okolí. Nedaleko od hradu Kost najdete místo, kde se zastavil čas. Od Kosti vede červeně značená turistická stezka údolím Plakánek směrem do obce Střehom a dále pak tato trasa pokračuje do Sobotky. Údolí Plakánek je samo o sobě velmi zajímavé jak z hlediska botanického, tak i z hlediska zoologického. Cestou mineme studánku Roubenku, rybník, kde stávala v minulosti pila a po které dnes již není ani památky. Na konci údolí, vlastně již na okraji obce Střehom se zastavíme u roubeného stavení s velkým vodním kolem.

Vodní kolo Roubené stavení mlýna nad rybníkem Komorník pochází z roku 1516. Mlýnské kolo bývalo poháněno vodou z potoka Klenice pomocí náhonu, který je dnes z valné části zanesený a poničený. Vystřídalo se zde mnoho generací mlynářů. Mlelo se tady až do roku 1953.

Mlýn se stal místem natáčení mnoha pohádek. Jmenujme třeba pohádku S čerty nejsou žerty, Putování za pohádkou a mnoho dalších. Též zahraniční filmaři zde mnohokrát točili Stavení mlýnaexteriery. Stavení dnes slouží k bydlení.

Mlýnské kolo se čas od času roztočí. Většinou to bývá některý den o víkendu v letní sezóně, když "mlynářka" je v "dobrém rozmaru" a pustí na mlýnské kolo vodu. Typický skřípot kola a šplouchání vody se pak rozléhá po okolí…

Pokud budete mít štěstí, přejeme vám příjemný zážitek u klapajícího mlýna.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 21:44:18 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------