V Turnově vzniká další petice proti autostrádě

*  Talli - 5.2.2003

Odpor proti dálnici na Jičín sílí, vzniká další nesouhlasná petice. Úředníci mezitím zpřesňují trasy i parametry autostrády.

Turnov - Petice proti stavbě rychlostní silnice R35 do Jičína vzniká v těchto dnech v Turnově. Její autoři upozorňují na plány, které tranzitní tah chtějí vést kolem Trosek a Jinolických rybníků.
Převzato z deníku Pojizeří ze dne 5.2.2002


Přestože zahájení stavby autostrády je zatím v nedohlednu, odpor veřejnosti proti ní sílí. V Turnově vzniká již druhá občanská iniciativa, která chce během února shromáždit co nejvíc sympatizantů. Důvod? Krátí se čas, do kdy je možné plány připomínkovat. A 27. února budou o dálnici jednat městští zastupitelé.

"Občané ani nevědí, co se chystá. Na trase uprostřed Českého ráje by mělo vzniknout třeba šest mostů v rozpětí od 380 do 680 metrů. Ta silnice bude vidět a slyšet odevšad," říká Martina Pokorná, autorka nejnovější petice.

Ve čtvrtek 30. ledna se v Karlovicích uskutečnilo setkání starostů dotčených obcí, zástupců Libereckého kraje a dopravních inženýrů. Přítomní se seznámili s navrhovanými trasami rychlostní silnice.

Varianta, o níž hovoří Pokorná, začíná v Ohrazenicích, v záseku vede kolem Nudvojovic, údolí Jizery a Libuňky překonává na pilotech a za Kamencem se pokládá do polí. Míjí Rovensko pod Troskami a u Jinolic vede těsně kolem hranic CHKO Český ráj.

Ekologové, občanské iniciativy i někteří obecní zastupitelé tento návrh odmítají. "Padlo by mnoho domů, utrpěla by krajina a příroda," shrnuje argumenty Pokorná.

Liberecký kraj tvrdí, že tato varianta není přednostní. "Jednání v Karlovicích bylo pouze informativní, starostové se seznamovali s různými možnostmi. Konkrétní varianta vybrána nebyla," uvedla Gabriela Valkounová z kanceláře krajského radního pro dopravu Miroslava Macha.

To však odporuje informacím turnovského starosty Milana Hejduka, které tlumočil ještě ve čtvrtek zastupitelům. "Momentálně převažuje varianta kolem Trosek," řekl Hejduk. Také Pokorná uvádí za hlavní tuto trasu.

Podle Gabriely Valkounové je však stále ve hře i možnost vést dálnici směrem ke Kněžmostu u Mnichova Hradiště, kde by odbočila na východ k Jičínu.

Lhůta pro podání připomínek k navrhované trase silnice R35 u Krajského úřadu v Liberci mají občané do 15. února. Na jaře se chystá schvalování územního plánu pro celý kraj, který bude závazný pro všechny obce a určí i směrování rychlostní komunikace.

Téměř jisté už dnes je, že dálnice bude čtyřpruhová; až dosud se uvažovalo o poloviční variantě. Kdy by mohla začít samotná stavba, zůstává ve hvězdách. Optimistické odhady prý hovoří o roce 2010. Silnici by ale musely posvětit orgány ochrany přírody a investor, pravděpodobně stát, by na ni musel sehnat finanční prostředky.



Vážení čtenáři, prosíme vás, napište vaše názory a stanoviska do komentářů k tomuto článku. Děkujeme vám.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 4.5.2024 1:02:51 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------