Pokácet strom nelze bez povolení

*  Talli - 7.3.2003

     Region - Časné jaro nás vede do zahrádek. Určitě tu situaci znáte, přijdete, rozkouknete se a někdo z rodiny pronese „Ten strom musí pryč.“ Ale ani velký ovocný strom by neměl být skácen bez povolení příslušného úřadu.

      „ Pokud okrasný či ovocný strom na zahradě má ve výši 130 cm větší obvod kmene než 80cm nebo když chcete na pozemku vymýtit křoviny o větší ploše než 40m2 je potřeba mít k této činnosti souhlas odboru životního prostředí příslušného pověřeného úřadu. Žádost k povolení je k dispozici na výše zmíněném odboru a také například na internetové adrese www.turnov.cz. Dále je k žádostí třeba doložit vlastnický vztah, jednoduchý orientační plánek a žádost, nebo souhlas s vykácením, musí podepsat všichni majitelé dotčeného pozemku. Ráda bych zdůraznila že opravdu všichni, i když jde o dědictví a třeba vaše prateta se kterou jste se léta neviděli tam vlastní 1/25 pozemku. I ona musí s pokácením stromu souhlasit. My pak na místě provedeme terénní šetření, většinou za přítomnosti alespoň jednoho majitele a vydáme rozhodnutí. Ve velké většině případu samozřejmě souhlasné. Jsou výjimky, ale každou žádost posuzujeme naprosto individuálně,“ upřesnila nám Ing. Malá z turnovského Městského úřadu. „Pozor by si měli občané dát také při ořezu dřevin. Je to složitý zásah, který patří do rukou odborníků. V případě zájmu nás mohou občané kontaktovat a my jim doporučíme odborné firmy,“dodala ještě Ing.Malá.

     My dodáváme, že bližší informace k této problematice mohou občané ze spádové oblasti Turnovska získat na svých obecních úřadech. V regionu Pojizeří pak řeší tuto problematiku odbory životního prostředí Pověřených úřadů třetího stupně v Mnichově Hradišti, Železném Brodě, Semilech a Jilemnici.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 10:16:43 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------