Od Jizery na Kozákov

L.  Sluka - 6.8.2003

Kola na Kozákově Cyklovýlet 37,5 km ze Semil do údolí Vošmendy, Kamenice a Jizery a přes Železný Brod na Kozákov.





Na doporučený okruh nastupte v Semilech u sousoší Antala Staška a Ivana Olbrachta, kde najdete cyklotrasu č. 4170 ve směru na Železný Brod. Po ní pojedete po proudu Jizery do Bítouchova. Cestou z údolí Jizery vám cyklotrasa nabídne nádherné výhledy na Semily, Kozákov a v oblasti Masarykovy vyhlídky i na Krkonoše. Minete Sejkorskou kapličku a stále po cyklotrase č. 4170 sjedete silnicí na velkou křižovatku s mostem přes Vošmendu. Z křižovatky lze dojet po cyklotrase č. 4174 přes Na Kozákově Bozkov k známým Bozkovským dolomitovým jeskyním. Náš doporučený okruh pokračuje stále po cyklotrase č. 4170 údolím Vošmendy a Kamenice do Podspálova.

Restaurace u soutoku Jizery a Kamenice je ideálním výchozím bodem pro pěší okruh Riegrovou stezkou, která je pro cykloturisty nesjízdná a nepřístupná. Za zhlédnutí jistě stojí stále funkční malá vodní elektrárna. Na kole budete z Podspálova pokračovat po proudu Jizery stále po cyklotrase č. 4170 do Železného Brodu. Kdo si chce prohlédnout město (muzeum, Běliště, Trávníky), použije cyklotrasu č. 4247, která ho bezpečně dovede na náměstí, kde je i informační středisko. Náš doporučený okruh vede z Železného Brodu po silnici do Koberov, kde zatím končí značení cyklotrasy č. 4170. Na okraji Koberov odbočíte vlevo a po silnici značené modrou pásovou cykloznačkou budete pokračovat stoupáním přes Chloudov do Dlouhého. Ve Smrčí (Galerie akademického sochaře Miroslava Hrachy) projedete stále po modré kolem začátku cyklotrasy č. 4175, která vede přes Chuchelnu do Semil.

Náš okruh stoupá stále po modré přes Pipice do Záhoří. Za obcí budete silničkou Klikni pro velkou mapku pokračovat ve stoupání na Kozákov, jen zaměníte modrou značku za červenou, která vás vyvede až na vrchol Kozákova (744 m.n.m.) s Riegrovou turistickou chatou a rozhlednou na vrcholu.

Pro návrat do Semil vám bude nejprve vodítkem stejná červená cyklotrasa, která vás dovede přes Komárov na křižovatku do Bačova. Odbočíte vlevo po cyklotrase č. 4176, sjedete nejprve po silnici a v závěru po místní strmé asfaltové komunikaci zpět do Semil.

Turistické zajímavosti na trase


Semily - centrum Horního Pojizeří. V rodném domě Ivana Olbrachta sídlí Muzeum a Pojizerská galerie se stálými expozicemi "Osobnosti Semilska" a "Nezapomenutá minulost". Dominantou města je kostel sv. Petra a Pavla, jehož věž je zpřístupněna jako vyhlídka na město a okolí.

Bítouchovská zvonička - ve stráni nad silnicí v obci Bítouchov se nachází barokní zvonička z r. 1812 s bání krytou šindelem, typická ukázka lidového stavitelství.

Masarykova vyhlídka - upravené místo s pamětní deskou připomínající návštěvu prezidenta Masaryka v r. 1922. Rozhled na Kozákov a panorama Krkonoš.

Sejkorská kaplička - barokní výklenková kaplička Panny Marie Bolestné z 18. století.

Podbozkov ­ údolí říčky Vošmendy. Nedaleká obec Bozkov s vyhlášenými Bozkovskými dolomitovými jeskyněmi (odbočka po trase č.4174 směr Vysoké).

Klikni pro profil trasy Podspálov ­ místo na soutoku řeky Jizery a Kamenice, výchozí místo na Riegrovu turistickou stezku údolím Jizery (pouze pro pěší). Funkční hydroelektrárna z r. 1926 s původním zařízením.

Železný Brod - město s dlouholetou sklářskou tradicí, které je věnována stálá expozice místního muzea. Výchozí místo pro výlety do Pojizeří i podhůří Jizerských hor.

Smrčí, Galerie Miroslava Hrachy - v budově obecního úřadu byla vybudována galerie a instalována stálá expozice díla akademického sochaře profesora Miroslava Hrachy.

Kozákov - strážná hora Českého ráje a Pojizeří, naleziště drahokamů. Na vrcholu stojí Riegrova turistická chata a rozhledna, odkud lze za příznivého počasí spatřit až čtvrtinu Čech. Centrum turistiky a paraglidingu.

Podklady pro tento článek nám do redakce Rajnetu poslali z Městského informačního střediska Semily. Děkujeme.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.4.2024 10:57:32 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------