Za Listopad vzpomínek by se nemusel stydět ani Jaroslav Seifert

*  Talli - 9.11.2003

Turnov - Chladný čtvrtý listopadový večer byl v rodném domě Antonína Marka na Sboře zasvěcen recitaci. Mezi čtenáře zda byla slavnostně uvedena již dvacátá třetí básnická sbírka Josefa Brože s názvem Listopad vzpomínek.

     „Na naše pozvání a jako na zavolanou se rádi sjeli absolventi turnovského gymnázia, jako za mlada. Jako před třiceti a čtyřiceti lety. Jako v časech, kdy škola třikrát měnila své jméno, než se opět mohla zváti gymnáziem. A tak tu jsou a sjeli se za verši a za písničkou. A jsem tomu rád. Už pro to, že jsme se dnes sešli abychom přivítali na svět další publikaci také absolventa gymnázia. I když Josef Brož maturoval v nelehkém roce 1942.“ Řekl v úvodu večera profesor Jaromír Horáček. Dále připomněl význam slova listopad, zamyslel se nad pocity které v nás tento měsíc vyvolává. Nebo by měl vyvolat. „ Je čas vzpomínek, a nejenom pro básníky. Všechny nás dnes těší , že právě v listopadu můžeme uvítat sbírku nebo spíše básnické pásmo Listopad vzpomínek. A teď několik slov a autorovi samém.Básně začal Josef Brož psát již jako student gymnázia. Psal veršíky do památníčku a dětskou poezii. Ale po únorovém zemětřesení musel přestat nejen psát, ale i učit. A nakonec mu zbyl Liaz v Mnichově Hradišti. Až teprve listopad 1989 mu znovu vrátil možnost psát. A on ji bohatě využil,“ zkonstatoval profesor Horáček na závěr svého proslovu.. Pak již předal slovo recitátorům. Paní Evě Kordové a panu Josef Horáčkovi. Hudbou doprovázeli pan Pavel Dvořák a Karel Kulhavý. Zpěvem obohatila večer paní Květa Horáčková.Pečlivě nastudované pásmo písní proložené recitací básní z výše jmenované sbírky chytlo doslova za srdíčko všechny přítomné.

     Sám autor v závěru večera po slavnostním přípitku poděkoval svému příteli profesoru Jaromíru Horáčkovi za báječnou spolupráci, všem účinkujícím předal růži, jako výraz poděkování. Vysoko vyzdvihl také neúnavnou práci Ochranovského sboru Jednoty bratrské a Patera Halamy, kterou věnovali záchraně domu Na Sboře.

     Známý turnovský autor Václav Studnička řekl o drobné publikaci Josefa Brože : „Za Listopad vzpomínek by se nemusel stydět ani Jaroslav Seifert.“ Tato slova již nepotřebují další komentář.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 1.5.2024 3:53:23 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------