Dálnice pod Troskami by znamenala konec Českého ráje…

*  Talli - 15.1.2004

     ...říká starosta Rovenska pod Troskami, ochranáři, občanské iniciativy a tisíce obyvatel našeho regionu.

     Turnov - Dne 14. ledna se konalo setkání nevládních iniciativ sdružených do S.O.S. Český ráj, zastupitelů měst a pracovníků Správy CHKO Český ráj. Během mumraje kolem Vánočních svátků totiž v tichosti prošel prvním čtením ve sněmovně „zákon o dálnicích a dvanácti rychlostních komunikacích“. Jako jedna z pěti důležitých dálnic, je zde uváděna také komunikace mezi Turnovem a Jičínem.


     To v praxi znamená, že pokud by zákon prošel druhým čtením, které má být příští týden, měly by po jeho případném schválení dotčené orgány pouhých 30!dní na vyřízení agendy. Také v případě odporu vlastníků dotčených pozemků, by pak lobby zastupující zastánce silnice mohla ve státním zájmu tyto pozemky vyvlastnit a občané by neměli žádné dovolání. A když by se soudní cestou domáhali spravedlnosti, bylo by již pozdě.

     „Tento zákon znamená naprosto nepřípustný zásah do listiny základních práv a svobod a do ústavy České republiky. Nepřijatelně zasahuje do vlastnických práv všech občanů této republiky. Přijetí zákona by omezilo také účast občanských iniciativ v celém řízení,“ udává Martina Pokorná, předsedkyně občanského sdružení S drakem rval se Michael.

     Občané, starostové obcí a hnutí sdružená pod hlavičku S.O.S. Český ráj se na jednání dohodli, že přijetí takzvaného „dálničního zákona“ budou bránit všemi prostředky.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 1:03:07 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------