Zmizelé rybníky Českého ráje - úvod

S.  Svoboda - 1.3.2004

Mlýnské kolo     Na kráse Českého ráje má svůj podíl řada větších i menších rybníků. Jejich dnešní počet je jen zlomkem jejich někdejšího množství.





      Na kráse Českého ráje má svůj podíl řada větších i menších rybníků. Jejich dnešní počet je jen zlomkem jejich někdejšího množství.

Mlýnské kolo u mlýna ve Střehomi Ještě před 200 lety tu bylo větších i menších rybníků a návesních louží mnohem více než je dnes. Po některých nám zbyly dodnes památky v podobě prokopaných hrází, jiné zmizely beze stopy, jak z krajiny tak z paměti lidí.

     Rybníky založené asi na konci 15. a v 16.století se staly na příštích několik staletí neodmyslitelnou součástí kraje. Pomáhaly hospodářsky využít tehdy jinak nevyužitelné zamokřené plochy. Přinášely užitek nejen v podobě ryb, ale i rákosu a ledu. Některé sloužily jako zásobárny vody pro mlýny. Rybničním soustavám na Ilustrační fotoŽehrovce, Kněžmostce a Klenici neublížily ani zlé časy třicetileté války. Teprve až v 18. století, když začal růst počet obyvatel i cena obilí, se rybníky přestaly vyplácet. Svůj podíl měla i změna způsobu polního hospodaření a snad i podnebí. Malé rybníčky v polích i velké rybníky v mělkých údolích začaly být proměňovány v potřebnější a výnosnější pole a louky.

     Na staré mapě I.vojenského mapování, pořízené kolem roku 1770, ještě můžeme vidět celé rybniční soustavy .O sto let později už většina rybníků zmizela, dokonce i ty nám známé, které byly později znovu napuštěny. Možná by obnova některých rybníků mohla i dnes pomoci využít obtížně obdělávatelné pozemky.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 12:48:29 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------