Věra Ferbasová

L.  Sluka - 3.3.2005

Věra Ferbasová     Prvorepubliková hvězda stříbrného plátna. Začínala v divadle Vlasty Buriana. Natočila desítky filmů. Pochována je na jičínském hřbitově.





     Věra Ferbasová - tato roztomilá blondýnka natočila dlouhou řadu filmů. Dnešním divákům je známa spíše z filmů pro pamětníky. Natočila celou plejádu prvorepublikových filmů (připomeňme např. filmy Uličnice, Na tý louce Herečka Věra Ferbasová zelený, Mravnost nade vše, Falešná kočička, Slávko nedej se nebo Dědečkem proti své vůli.). Diváci jí říkali důvěrně „Ferbaska“. Pocházela z Jičínska. Zde se však dlouho neohřála. Její otec – středoškolský profesor – byl přeložen do Plzně, kde učil i Miroslava Horníčka.

     A jak se dostala k herectví? Divadlo Vlasty Buriana hledalo sekretářku. Věra Ferbasová se přihlásila, zkoušky (dnes bychom řekli výběrové řízení) úspěšně zvládla a už zbývalo jediné. Jít se představit samotnému šéfovi Vlastovi Burianovi. A Vlasta Burian, když ji uviděl řekl : „A co kdybys to, holka, zkusila na jevišti“. A tak stanula na prknech, které znamenají svět. Později z ní filmový režisér Vladimír Slavínský vytvořil komický typ potřeštěného děvčete-diblíka. Zejména tak ji znají diváci dodnes.

Hrob Věry Ferbasové na jičínském hřbitově     Když měla tato komediální herečka na svém kontě čtyřiačtyřicet titulů, řekla – dost, to stačí. A tak se stalo, že uprostřed druhé světové války přestala filmovat a stáhla se do ústraní.

     Později ji známe ještě z několika málo filmů (Pension pro svobodné pány, Dařbuján a Pandrhola nebo Dnes naposled). A kdo by ji neznal z komedie z roku 1974 – Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde vytvořila nezapomenutelnou postavu tetičky Luďka Soboty.

Detail náhrobku Věry Ferbasové     Tato komediální herečka měla velmi vřelý vztah k Českému ráji a Jičínu zvlášť. Snad proto, že se narodila v nedalekých Sukoradech (u Hořic). Zemřela v Praze 4. srpna 1976 a je pochována na jičínském hřbitově.

Věra Ferbasová
nar. 21.9.1913, Sukorady, Rakousko-Uhersko
zem. 4.8.1976 Praha, Československo

     Vážení čtenáři, víte-li cokoli zajímavého o Věře Ferbasové ve vztahu k Jičínu, Prachovu a Českému ráji vůbec, prosím, poznamenejte to do komentářů k tomuto článku. Děkuji. L.S.

S použitím archivních materiálů ČT, NFA. Foto autor.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 6.5.2024 21:45:39 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------