Nebákovský mlýn

S.  Svoboda - 22.8.2005

Mlýn Nebákov     Jeden z nejhezčích mlýnů na Žehrovce se zajímavou budovou z pískovcových kvádrů. Ještě před 100lety byl romantickou samotou v zasněném údolí.





     Mlýnská budova stojí pod hrází rybníka přimknutá ke skalám. Zajímavý půdorys ve Průčelí mlýnatvaru L vznikl zřejmě dodatečným rozšířením budovy do ústí rokle od Troskovic (dříve roklí vedla modrá značka na Trosky, dnes je cesta uzavřena). I když mlýn už dávno nemá vodní kolo, které nahradila turbína a i okna mlýnice jsou poměrně moderní, je přesto jedním z nejmalebnějších mlýnů na Žehrovce. Jeho majitelem byl před II.sv.válkou Václav Vik. U mlýna si všimněte opřených "Francouských" kamenů. Jejich mlecí plochy jsou sestaveny z tabulek zvláštního druhu křemence, dováženého z Francie.Ve složeném stavu leží i před Podvyskeřským mlýnem. Mlely lépe, než dříve používané pískovcové kameny. Přesto je nakonec nahradily válcové stolice.


Mlýn od hráze     Na ostrohu nad Žehrovkou stával kdysi hrádek Nebákov. Poprvé se zmiňuje v roce 1455 jako majetek Machny, vdovy po Divišovi z Nové Vsi. Stejný letopočet bývá uváděn i jako první zmínka o mlýnu. Znovu je hrádek připomínán v roce 1538, ale to již jako pustý. Archeologický průzkum v letech 1924-1926 a 1973 ukázal, že hrad byl založen někdy v první polovině 14.st. a že zanikl požárem na konci 15. století či samém počátku 16. století. Za jakých okolností došlo k ničivému požáru se už asi nikdy nedozvíme. Jisté je jen to, že hrad zůstal opuštěn a zcela zanikl. Hrad byl postaven na skále, která byla obezděna a zasypána navážkou. Na takto získané ploše stála nejspíše hrázděná stavba obytné věže. Z hradu zbyl jen příkop a Mlýnnenápadný pahorek zarostlý lesem. Na předhradí je v lese ukryt malý rybníček, pozůstatek hospodářského zázemí hradu.


     Po zániku hradu zůstal mlýn na několik dalších století v údolí osamocen. Až po 1. světové válce začaly v okolí mlýna vznikat rekreačních chaty. Ještě později, v r.1941, vznikla pod hrází Nebákovského rybníka velká rekreační chata, postavená pro tehdejšího ředitele Škody Plzeň. Později se budova stala podnikovým rekreačním střediskem a pod názvem Chata Nebákov slouží k ubytování i dnes. Mlecí kamenyPodél rybníka vedla k Dolnímu mlýnu ve svahu pěšina, ze které byly pěkné výhledy na rybník v údolí. Bohužel byla zničena (a následně uzavřena) za vydatné účasti cyklistů a jiných neukázněných návštěvníků.











Chata Nebákov

 

Hradní pahorek

 

 

 

Příkop před hradem

 

Rybníček na někdejším předhradí

 

Reklama na mlecí kameny

 



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 4:07:05 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------