Mezioborová konference k 50 letům vyhlášení CHKO Český ráj

Petr  Jenč - 31.10.2005

     V roce 1955 bylo na území Českého ráje vyhlášeno zřizovací listinou ministerstva kultury první velkoplošné chráněné území v tehdejším Československu. V roce 2002 se po čtyřicetiletém úsilí ochranářů podařilo chráněnou krajinnou oblast rozšířit o další území.

     Padesát let ochrany přírody a krajiny v Chráněné krajinné oblasti Český ráj bylo výzvou a příležitostí k setkání všech, kteří se na tomto díle podíleli s těmi, kteří se o další osud Českého ráje zajímají. Místem setkání byly Lázně Sedmihorky, kde údajně v 19. století měl vzniknout název pro toto území – Český ráj.

     Cílem konference nebylo jen vzpomínání a hodnocení dosažených výsledků, ale především hledání dalších přístupů a nových strategií v ochraně přírody, krajiny a kulturně-historického dědictví. Český ráj je krajinou, která si do dnešních dnů zachovala své genium loci. Patří mezi prostředí, kde ještě existují vzácné biotopy, prostředí, které tvoří pískovcová skalní města, naleziště drahých kamenů, archeologické a historické památky. Patří mezi kolébky turismu a horolezectví v Čechách. Byla a je opěvována řadou významných literárních osobností jakými byli Fráňa Šrámek, Jaroslav Seifert či Karel Čapek. Atraktivní krajina Českého ráje je v současné době v rostoucí míře předmětem značného zájmu rozličných různě kvalitních rozvojových projektů. Záměry na výstavbu rychlostní komunikace R35 na trase Turnov - Jičín, vybudování rychlostní železniční tratě Liberec - Turnov - Jičín - Hradec Králové, výstavby megalomanských lázní u Všeně a některé tzv. outdoorové aktivity mohou jedinečné hodnoty Českého ráje nezvratně změnit.

     Program konference byl velmi bohatý. Ve dnech 20. - 22. října se konference zúčastnilo více jak 200 lidí včetně zahraničních hostů. Konferenci zahájil ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který oznámil skutečnost, že Český ráj byl 5. října 2005 zapsán jako 25. geopark do Evropské sítě geoparků UNESCO. Předneseno v 5 blocích (Duše a paměť krajiny, Ochrana přírodního a kulturního dědictví, Hrozby dalšího vývoje, Udržitelné soužití přírody a člověka, Osvěta, výchova, vzdělání a výzkum) bylo 50 referátů. Velmi významnou poctou pro Český ráj byla účast paní Maguelonne Déjeant-Pons z Rady Evropy, která představila vznik a budoucnost jedné z posledních mezinárodních úmluv - Úmluvu o krajině. Paní Cecilia Jaswa Rusnak, profesorka ze Státní pennsylvánské univerzity v USA, ukázala ve svém příspěvku jak je důležitá komunikace mezi širokou veřejností, odborníky a politiky při řešení liniových staveb v historicky chráněných území. Všechny referáty, i ty, které z různých důvodů nebyly na konferenci předneseny, zájemci naleznou začátkem roku 2006 ve sborníku, který vyjde jako supplementum známého sborníku Z Českého ráje a Podkrkonoší. S přírodním, historickým a kulturním dědictvím Českého ráje se účastníci konference mohli seznámit v rámci doprovodného programu na státním zámku Sychrov, při otevření nové lesní naučné stezky Sedmihorky a opraveného altánu Bukovina v arboretu u zámku Hrubá Skála, který bude od jara 2006 sloužit jako informační středisko CHKO Český ráj.

     Konferenci uspořádala Správa ochrany přírody, Správa CHKO Český ráj a Muzeum Českého ráje pod záštitou ministra životního prostředí Libora Ambrozka, poslance Parlamentu ČR Františka Pelce, hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana a hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody, státním podnikem Lesy ČR, Národním památkovým ústavem, Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích, obcí Karlovice a Střediskem ekologické výchovy Český ráj.

Autorem textu: RNDr. Lenka Šoltysová, vedoucí Správy CHKO Český ráj

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 5:42:19 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------