Jak přilákáme do Českého ráje turisty

*  moh - 27.2.2006

TURNOV - V průběhu minulého roku pomohl připravit senátor za Turnovsko a Mladoboleslavsko lékař Jaroslav Mitlener průzkumnou misi zástupců zámořských cestovek do Českého ráje. Obrátili se na něj manželé Bartoňovi z kanadského Vancouveru, kde sami provozují cestovní kancelář Travel Only. Mají zájem posílat turisty i do Čech.

     Zatím Českým rájem projely dvě výpravy odborníků na cestovní ruch. Většinou to byly majitelky cestovek z Kanady a USA. Poznávací jízdu zahájily před branami hradu Kost, Senátor Jaroslav Mitlener a jeho žena (uprostřed ) vítají kanadské hosty Jana a Evu Bartoňovi z Vancouveru.protože hrad právě obývali američtí filmaři. Navštívily zámek na Hrubé Skále, viděly výrobu granátových šperků v Turnově a jízdu zakončily v Pivovarské restauraci Svijanského pivovaru. Po obědě zamířily na Sychrov a dále do Karlových Varů. A jaký přinesla akce zatím výsledek?

     "Od manželů Bartoňových z Kanady jsem dostal blahopřání k Novému roku, ale zatím nějaká konkrétní akce není v dohledné době na programu," ohlíží se senátor MUDr. Jaroslav Mitlener. "Na zimu ani nebyla plánována. Takže doufám, že do léta něco vznikne. Je ale pravdou, že jsme vázaní na to, že k nám zámořští turisté budou příjíždět z Prahy. Chtějí většinou bydlet a vidět hlavní město, což si myslím, že je pro nás cíl velmi nízký. Na tom by náš region tolik nevydělal. Čili potřebujeme, aby OREA dokončila opravu zámku, aby na Sychrově vznikl nový hotel tak, jak je to naplánováno. Aby i špičkové Vitální centrum ve Všeni bylo brzy postaveno. Pak si myslím, že začně být Český ráj plnohodnotnou turistickou destinací.

Výpravu ze zámoří tvořily většinou majitelky tamních cestovek. Pro své klienty postupně připraví návštěvu České republiky.     Podle zkušeností zahraničních hostů je naše republika přitažlivá tím, že tady nejsou nutné zdlouhavé přejezdy autobusem. Přejedou 50 km a změní se ráz krajiny. My ale potřebujeme, aby lidé v Českém ráji zůstali, aby tady nakupovali a utráceli.

     Až přijde jaro, tak se na uvedené investice podívám, jak se v nich pokročilo. To je pro rozvoj i náročné zámořské turistiky důležité. Mají to být špičková ubytovací zařízení. Ale ono se to postupně stává standardem i pro naše turisty. Každý chce kvalitní pokoj s příslušenstvím, službami a vším zázemím. A to na druhé straně pomůže rozšiřovat i počet pracovních příležitostí atp." (NP)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 5:37:07 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------