Zvířetice

S.  Svoboda - 9.5.2006

     Nedaleko od Bakova nad Jizerou se vypínají trosky středověkého hradu, přestavěného později na zámek. Dominantou zříceniny je rozlomená věž, upravená na rozhlednu.

     Hrad byl založen na strmém okraji údolí Jizery někdy mezi lety 1250-1300 (prameny Lávka do hraduse různí) příslušníky rodu Markvarticů. Prvním známým držitelem byl Zdislav z Lemberka, od r.1278 užívající přídomku-ze Zvířetic.


     Tehdy tu na nejchráněnějším místě nad údolím Jizery vyrostl gotický palác, částečně Portálek západního křídlazachovaný dodnes. Celek byl obehnán hradbou se třemi nárožními věžemi. Od zbytku planiny, kde leželo předhradí, byl oddělen příkopem vytesaným ve skále.


     Páni ze Zvířetic, Zdislav, Petr a Václav podepsali roku 1415 stížný list proti Severovýchodní část hraduupálení mistra Jana Husa. Za husitských válek se r.1420 hrad pravděpodobně poddal orebitům (kteří zničili nedaleký klášter Hradiště) a tak unikl zkáze.


     Po skončení válek jsou páni ze Zvířetic na straně krále Jiřího z Poděbrad. Hrad zůstává v držení rodu až do r.1504, kdy ho kupuje Václav Sezima z Ústí. Tehdy prošel hrad pozdně gotickou úpravou při které vzniklo jihozápadní křídlo, propojené se starým palácem.


     Vstup do hradu byl přemístěn pod severovýchodní věž, kde je dodnes. Roku 1528 získávají hrad Vartenberkové. Za jejich vlády probíhá v polovině 16.století renesanční Ve zdivu věže je řada zkamenělinpřestavba. Vzniká severní křídlo nad příkopem a kaple v jihovýchodním rohu, na místě zbořené věže. Severní křídlo je z větší části zachováno dodnes,z kaple zbývá jen malý střep cihelného zdiva.


     Hrad se postupně začíná proměňovat na pohodlnější zámek. Severovýchodní věž je zvýšena r.1560 stavitelem Konrádem Patzenhauerem z České Kamenice (cihelná část), ostatní věže zanikají. Na předhradí vyrůstá r.1570 budova sladovny-dnes jediná zachovalá stavba na předhradí.

Zbytek kaple a starý palác z věže     Po prohraném povstání proti Ferdinandovi I. r.1547 se Zvířetice stávají doživotním vězením pro svého majitele Adama z Vartenberka.


     Od r.1617 držel Zvířetice Jan Vlk z Kvítkova, účastník stavovského povstání. Po bělohorské porážce získal Zvířetice Albrecht z Valdštejna a později jej přenechal spolu s Mnichovým Hradištěm svému příbuznému Maxmiliánovi z Valdštejna. Zvířetice jsou pak Pohled na hrad z předhradísloučeny s mnichovohradišťským panstvím a slouží už jen jako sídlo hospodářské správy. Po požáru v roce 1693 jsou ještě opraveny. V roce 1720 však blesk zapaluje věž a požár se rozšiřuje na celý zámek. Vyhořelé Zvířetice jsou pak opuštěny a ponechány osudu. Postupně chátrají a jsou rozebírány na stavební materiál. Kolem r.1904 se zřítila jižní polovina věže a její zbytek byl upraven na rozhlednu. Z hradní věže je možné uvidět například Bezděz, Ještěd, Bakov nad Jizerou, Sladovna na předhradíVyskeř, Valečov, Mužský, Trosky atd.


     Hrad je v současné době (jaro 2006) volně přístupný. Nejlepší přístup je z obce Podhradí po modré tur.značce. Pod hradem vede železniční trať Mladá Boleslav - Turnov a poměrně klidná silnička. Staré fotografie hradu najdete na adrese www.bakovnj.cz

Děkuji panu T.Gollerovi za poskytnutí fotografíí hradu.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 15:19:30 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------