Carmina roztleskala senátní zahradu

*  Talli - 22.6.2006

Praha /Turnov - Dětský pěvecký sbor Carmina pod vedením Ladislavy Grundvé se ve středu 21. června představil v zahradě Valdštejnského paláce, Salla terenna, postavená pro pohodlí Albrechta z Valdštejna, poskytla v horkém letním odpoledni alespoň stín a svou vynikajíci akustikou podtrhla kouzlo celého vystoupení.

Připomeňme, že dětský pěvecký sbor Carmina vznikl v roce 1992 při základní umělecké Carminaškole v Turnově z dětí prvních a druhých tříd základních škol. Dnes v něm zpívají dívky od 11 do 17 let a svým bohatým repertoárem těšíposluchače na mnoha kulturních a společenských akcích. Svým nasazením a způsobem nastudování skladeb okouzlily děti senátora MUDr. Jaroslava Mitlenera (ODS), který zajistil Carmině možnost vystoupení v jedné z nejkrásnějších palácových zahrad v Praze

Senátor zahájil koncert velmi stručným přáním: " Jsem velmi rád, že i přes extrémní teploty přijala Carmina mé pozvání a přeji jí, aby se vystoupení zdařilo". Carmina Ve více jak hodinovém koncertu zaznělo 17 skladeb. Ty byly vybrány tak, aby senátorům i přítomným návštěvníkům zahrady přiblížily bohatý repertoár souboru. Pro mimořádný úspěch a na přání MUDr. Mitlenera se lidová píseň Mila moja v úpravě M. Raichla a Prekrasnoje daljoko od soudobého ruského autora J. Krylatova dočkaly opakování. Na housle zpěváčky doprovodili Pavel Šilhán a Pavla Trakalová klavírní doprovod obstaral Jan Huťka, na příčnou flétnu hrála Věra Josková a Kateřina Lédlová doprovázela na flétnu sopraninovou.

CarminaPo koncertě čekala na děti i jejich doprovod návštěva na jednání senátu. Dvacet minut mohly naslouchat skutečnému projednávání návrhu zákona o Ústavu paměti národa. Závěr odpoledne pak patřil prohlídce reprezentačních prostor Valdštějnského paláce s odborným výkladem o historii i současnosti tohoto architektonického skvostu v podání zaměstnankyně senátu paní Bouchalové.

Sladkou tečku za krásným dnem udělalo zastavení na ledových pochoutkách a nanuková smršť. Talli

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.5.2024 5:29:00 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------