Obecní studna v Dobšicích

S.  Svoboda - 26.7.2006

     Na návsi v Dobšicích stojí hasičská zbrojnice se zvoničkou. Pod její podlahou je skryta někdejší obecní studna.





     Obecní studna, vybudovaná asi někdy v 18.st., byla používána až do roku 1850, kdy byla zrušena, údajně pro namáhavé čerpání vody. Není vyloučené, že jedním důvodů Pramen u Vysokého Kolauzavření studny byla cholera, která právě toho roku kraj postihla a která sužovala Čechy už od roku 1832. Studna mohla být podezřelá ze šíření nákazy.

     Podle tradice je studna hluboká 110 loktů. Vypravuje se, že je hladce vytesána v rostlé skále a její průměr je přibližně 2metry. Voda se ze studny vytahovala rumpálem se dvěma okovy.

     Nabízí se otázka, v jakých loktech je hloubka udána. Český loket, úředně platný do r.1764, ale obecně užívaný i později, měří 0,5914 m. Studna by tak byla hluboká asi 65metrů. Pravděpodobně je hloubka udána právě v českých loktech. Pokud by šlo o vídeňský loket, který má 0.777 m, byla by studna hluboká neuvěřitelných 85,5 metru.(pro srovnání, hradní studna se šlapacím kolem na Karlštejně je hluboká 84metrů.)

Okolí pramene je bohužel poněkud neupravené      Ke studni se vztahuje zajímavý příběh:
Vypravuje se, že voda ve studni nebyla stojatá, ale tekoucí. Jednou dobšičtí chtěli vypátrat, kam voda ze studny odtéká.Vysypali tedy do ní koš plev a pozorovali prameny v okolí. Záhada se zanedlouho objasnila, plevy vyplavaly ze silného pramene u Vysokého kola, v údolí Žehrovky. Tolik pověst.

     Může na ní být něco pravdy?
Dobšická náves má nadmořskou výšku přibližně 350 m.n.m, dno studny je tedy v nadmořské výšce 265 m.n.m. To je ještě 35metrů pod úrovní mezilužského údolí (300 m.n.m). Výtok pramene u Vysokého kola je přibližně na úrovni 250 m.n.m, to je asi 15 metrů pode dnem Zbrojnice v Dobšicíchdobšické studny. Vzdušná vzdálenost studna-pramen je necelé 2 km. Tím směrem jsou v lesích i pseudokrasové závrty.

     Studna byla po roce 1850 uzavřena pod úrovní terénu klenbou, nad kterou vyrostla zvonička a opodál přístřešek na obecní váhu. Pro vodu se muselo chodit k prameni do Meziluží. Později odtud čerpal trkač vodu do kašny na návsi. Na místě zbořené zvoničky vyrostla v r.1931 požární zbrojnice a bývalá studna zůstala už navždy skryta pod její podlahou.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 23:08:34 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------