Sportovci mohli do lesa i přírody

*  moh - 28.8.2006

Ředitel závodu Jindřich Kořínek předává diplomy a věcné ceny nejmladším závodníkůmBRANŽEŽ – Dva dny se krásnou přírodou kolem rybníku Branžež pohybovali začátečníci - nadšené děti i hvězdy orienťáckého nebe. Závody nazvané Pěkné prázdniny v Českém ráji dobře připravil oddíl Orientačního běhu TJ Turnov. Přijelo 870 závodníků od nás i z Finska, Německa, Polska a USA. Celkový počet však omezily velmi přísné požadavky Správy CHKO Český ráj.

Po závodu jsme požádali o rozhovor mladého ředitele Jindřicha Kořínka.
     Jednalo se o již 15. ročník tradičního a oblíbeného závodu letos s centrem na Branžeži Nové Vsi. Závod je pro dospělé zařazen do celonárodního žebříčku HSH ranking, pro veterány do českého poháru veteránů, pro žáky, dorostence a juniory je zde možnost Ředitel závodu Jindřich Kořínek předává diplomy a věcné ceny nejmladším závodníkůmzískání B licence, která je potřebná do celonárodního žebříčku. Nejmladší závodníci měli pět let, je to však kategorie s rodiči.

Byla to soutěž nebo jen přátelské setkání v přírodě Českého ráje?
     Byly to regulérní závody. V mužské elitě před českými závodníky zvítězil finský reprezentant Kim Fagerudd z klubu Suunisto Turku. V dámské elitě zvítězila Waldová Lucie z českého oddílu SK Kotlářka Praha. Nabité byly poté zvláště dorostenecké kategorie, ve kterých závodili letošní dorostenečtí medailisté z Mistrovství Evropy. V sobotu se uskutečnily dva závody na krátké trati. V neděli pak závod na klasické trati. Vyhlášení vítězů a předání věcných cen proběhlo v neděli ve 14 hodin za účasti senátora Jaroslava Mitlenera.

Terén závodů byl dost členitý, skalnatý ale dobře průběžný. Kdo připravil tratě?
     Tratě připravili členové z našeho oddílu. Veškeré práce dělají členové oddílu bez nároku na odměnu. Pro správný chod závodu je třeba více než 40 spolehlivých pořadatelů. Veškerý zisk jde na činnost oddílu, především na startovné závodníků a na práci s mládeží.

V současné době je orientační běh někde jinde, než pamatuji.
     V současné době je to vrcholový sport a fyzická připravenost reprezentantů je veliká. Fyzická náročnost závodů je srovnatelná se závodem na běžkách. Elitní závodníci Na stupně vítězů vystoupali elitní sportovci s vítězem Finem Kimem Faageruddem  z Turkujsou výbornými atlety. Pro závod a jeho aktéry je rozhodující technická a duševní připravenost, technika běhu v terénu, rychlý úsudek….

Jak vás brala ochrana přírody, potažmo Správa CHKO Český ráj?
     CHKO Český ráj je organizace na ochranu přírody. Orientační běh je čistý, zelený sport odehrávající se v přírodě. Každý orientační běžec má rád přírodu a v žádném případě ji nechce poškozovat. Přesto CHKO Český ráj, i některé jiné CHKO. tomuto sportu bohužel nefandí a dávají nám takové překážky, aby se zde závody již příště nekonaly. Např. ve Švédsku se konají závody i pro 15 000 závodníků a v Národních parcích. Ve Švédsku je orientační běh druhým nejpopulárnějším sportem hned po běžeckém lyžování. V Česku je registrováno na 8000 závodníků.

A představte ještě váš oddíl ?
     Oddíl Orientačního běhu TJ Turnov má více než 75 členů, z toho více než 50 se pravidelně zúčastňuje oblastních, celonárodních a mezinárodních závodů v čele s Mistrovstvím světa. Máme ve svých řadách více než 20 aktivních členů do 20 let. Konkurujeme velkým oddílům z Hradce Králové, Pardubic, Prahy, Olomouce, Brna, Zlína a také sportovním Gymnáziím z Jilemnice a Vrbna pod Pradědem. Mně je 22 roků a studuji 2. ročník sportovního managamentu na Technické univerzitě v Liberci.

Děkuji za rozhovor (moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.4.2024 12:20:03 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------