Šermíři se na Rotštejně rozloučili s létem

*  Talli - 28.8.2006

Rotštejn hrad - I přes velmi nepříznivé předpovědi meteorologů se občanské sdružení ochrana Klokočských skal rozhodlo uspořádat již po deváté Šermířské loučení s létem . Po velkém úspěchu loňského historického průvodu a částečně také pro to, že sdružení si připomělo 18.výročí založení, bylo to letošní Loučení pojato trochu netradičně.

V sobotu krátce po desáté se v historické vsi Klokočí rozezněly intrády v podání Trubačů Českého ráje. Po krátkém přivítání nemnoha věřících a hostů odsloužil pater Piotr Jarzykiewicz před kaplí svatého Václava bohoslužbu, během které připoměl důležitost víry ve správnou věc a pomodlil se za uzdravení nemocných a trpících.

Trubači Českého ráje krátkým koncertem po mši podtrhli slavnostnost celé akce.V 11 hodin se historický průvod pod korouhví paní z Rotštejna vydal ku hradu Rotštejnu za doprovodu flétny a kytar.

Na hradě samotném čekala na děti malá výtvarná dílna pod vedením Evy Haškovcové kde mohly malovat různými technikami, vyzkoušet si modelování z keramické hlíny ,navlékání dřevěných korálků či pletení z kožených řemínků.

Vrcholem celého dění byla premiéra kratochvilná tašařice se zpěvy a ukázami šermířských soubojů nazvaná Historie po našem aneb profesor Šimák by se divil,kterou speciálně pero tuto příležitost sepsali hradní paní Hana Talli Hlubučková a Miloš Kaktus Karásek.

Přítomní diváci se skvěle bavili při rozhovorech studenta Kuby s profesorem Šimákem, zpěvu a taškařicích heroldů, obdivovali šermířské souboje, taneční umění madam Terezy, bubeníka a ohněpliače Radka,ohněpravce Ondřeje a kejklíře Jiřího i statečnost novodobé hradní podádky při soubojích s razítkem za mohutného řechtání úředního šimla.

Všem účinkujícím, technickým pomocníkům i obětavým průvodcům patří dík za mimořádný zážitek,který nedokázalo pokazit ani vrtkavé počasí.
.
Tak a snad zase za rok...

Hana Kopalová

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 11:55:24 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------