Druhé patro státního zámku Sychrov se poprvé v historii otevře veřejnosti

*  Talli - 30.8.2006

Interiéry druhého patra zámku, které doposud ještě nikdy neměli návštěvníci možnost spatřit, se poprvé otevřou veřejnosti u příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví.

Interiéry druhého patra státního zámku Sychrov, které jsou svou náročnou výzdobou srovnatelné s již několik desetiletí přístupnými reprezentačními, společenskými a obytnými místnostmi prvního patra, neměli návštěvníci doposud možnost navštívit.
U příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví v září 2006 se však správa zámku rozhodla alespoň některé z místností zpřístupnit. Návštěvníkům se otevře pánská ložnice vyzdobená vykládanou parketovou podlahou, vyřezávaným dřevěným obložením a štukovým stropem a vybavená novogotickou postelí a druhorokokovou sedací soupravou potaženou kůží. Dále bude zpřístupněna dámská ložnice a dámský salon. Podobně jako pánská ložnice, i tyto dvě místnosti jsou vyzdobeny vykládanou parketovou podlahou, vyřezávaným dřevěným obložením a štukovým stropem a vybaveny jsou převážně nábytkem ve stylu druhého rokoka. Následovat bude kabinet kuriozit s výmalbou v antickém stylu a s empirovým vybavením, v němž budou v budoucnu umístěny sbírky starověkých vykopávek, sběratelských kuriozit a zajímavostí.
Kromě těchto čtyř již opravených pokojů budou mít návštěvníci možnost spatřit i místnosti, které rekonstrukcí právě procházejí či na ni teprve čekají. Jedná se o chodby, dětský pokoj, rodinnou jídelnu a společenskou halu, do níž ústí novogotické vyřezávané točité schodiště z prvního patra.
Výklad průvodce bude zaměřen nejen na uměleckou výzdobu a vybavení jednotlivých místností, ale i na členy rodu Rohanů, kteří druhé patro obývali. Důraz bude kladen i na průběh rekonstrukčních zásahů a restaurování zařízení jednotlivých místností druhého patra, a tak kromě již opravených kusů nábytku, obrazů a dalších doplňků budou moci návštěvníci spatřit i mobiliář ve stavu před zásahem restaurátorů. Prohlídka bude ukončena návštěvou tzv. klenotnice v přízemí zámku, v níž se nachází expozice uměleckých předmětů a šperků ze vzácných kovů a drahých kamenů, pocházejících z dílny turnovského rodáka Františka Khynla.

prohlídka je s průvodcem a trvá přibližně 45 minut
maximální počet návštěvníků ve skupině je stanoven na 10 osob
pro očekávaný velký zájem doporučujeme telefonickou rezervaci prohlídky (tel.: 482416011);

převzato z www.npu.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 7:55:35 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------