II.mezinárodní konference Památková péče v občanské společnosti Trosky 2006

*  Talli - 24.10.2006

Víkend 20.-22.10. patřil v Českém ráji památkám. Na II.mezinárodní konferenci Památková péče v občanské společnosti se do hotelu pod Troskami sjeli zástupci deseti nestátních neziskových organizací, které pečují o památky a kulturní dědictví ne území České republiky, archeologové a milovníci historie ,aby diskutovali o palčivých problémech památkové péče, ochrany přírody a turistického ruchu. Čestným hostem byl pan František Kostroš, předseda slovenské společnosti Zachraňme hrady, který zastupoval šestnáct slovenských spolků aktivně pracujících v oblasti památkové péče a péče o kulturní krajinu.

V pátek večer se sešli především přátelé a příznivci hradu Rotštejn na přednášce Rotštejn v proměnách času, která byla věnována osmnácti letům práce na záchraně památky a péči o její unikátní prostředí přírodní rezervaci Klokočské skály.

V sobotu pro krátkém zahájení následovalo vyhodnocení Mezinárodní dětské výtvarné soutěže ,která konferenci doprovázela.

V poměrně nabitém programu Mgr. Aleš Hozdecký, představil Sdružení Český ráj. Následovalo zamyšlení prom. filosofa Václava Jenšovského z os. Paměť na téma komerce a památky. Doc. Václav Liška z Památkové komory a sdružení Svatobor hovořil o problematice záchrany vyšehradského Slavína. Magnetem setkání bylo vystoupení Dr.Petra Brestovanského, archeologa libereckého muzea, na téma Zachraňme archeologické památky Příšovic. V obsáhlém příspěvku se přítomní seznámili s aktuální situací v lokalitě Cecilka (kraj Liberecký, obec Příšovice)., kde bylo v průběhu uplynulého roku objeveno unikátní žároviště z doby bronzové. Během pracovního oběda diskutovali přítomní o benevolenci našich zákonů, potřebě novelizace památkového zákona, i absenci zákonných prostředků,které by postihovali vandalismus na památkách.

Odpolední blok patři v první části problematice využití historických technologií a materiálů při sanaci hradních zřícenin . Zkušenosti z oprav hradu Cimburk u Koryčan přednesl Ing.P. Svoboda.. Následná diskuse se točila kolem odbornosti či neodbornosti památkářů a pracovníků státní zprávy a praktických zkušeností s těmito orgány při opravách památek. Velký prostor dostali slovenští kolegové. Ve více jak hodinové prezentaci se účastnící mohli seznámit s celoslovensky působící společností Zachraňme hrady a aktivitami patnácti sdružení a spolku ,které zaštiťuje. Zajímaví balo porovnání zkušeností s činností slovenského památkového úradu a českého Národního památkového ústavu.

Tomáš Šimůnek seznámil přítomné s nejnovějším postupem prací na opravách hradu Kumburk. RNDr.Danile Jezbera představil bohatou činností Společnosti ochránců památek ve východních Čechách. .Sobotní blok ukončila přednáška RNDr.Tomáše Řídkošila z Muzea Českého ráje v Turnově, který pohovořil o Geoparku Český ráj.

Nedělní pracovní snídaně patřila debatám o možnostech získávání evropských finančních prostředků na činnost nestátních neziskových organizací. Následovala prezentace Muzea Český ráj na Prachově.

Součástí konference byla též návštěva hradu Kumburk Konferenci ukončila návštěva hradu Rotštejn a prohlídka hradu Kumburk, kde právě finišují podzimní práce.

Výstupem z konference je rozšířený sborník příspěvků a Česko-slovenský adresář nestátních neziskových organizací pečujících o památky a kulturní dědictví . Více na www.rotstejn.info..

Hana Talli Hlubučková regionální poradce v oboru památková péče a ochrana přírody, hlavní koordinátor projektu mezinárodní konference v občanské společnosti -Trosky 2006 tel: 721195471, e-mail: hlubuckova@cmail.cz, hrad.rotstejn@seznam.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.4.2024 21:47:14 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------