Burza sběratelů v Turnově se vydařila

*  moh - 15.11.2006

Burza v Turnově     TURNOV – Plná restaurace zaujatých lidí v turnovské Sokolovně zažila v sobotu 11. listopadu opravdu vydařenou sběratelskou burzu. Zájemci přijeli z velké dálky a hitem byly pohlednice. Za poslední letošní akcí stojí Klub filatelistů Turnov a jeho neúnavný organizátor Jaroslav Mojsl starší.

Soudní znalec Jan Bukvic každému sběrateli ochotně poradil     Sběratelé se pídili po známkách, mincích, bankovkách, telefonních kartách a hlavně starých pohlednicích. S velkým ruksakem na zádech dokonce přijel jeden z největších sběratelů Karel Čermák z Prahy, který má tisíce pohlednic Českého ráje. Proto se musel často radit s vlastním katelogem, zda už pohlednici náhodou nemá. Na jisto šel známý ploukonický sběratel Jan Václav Egrt(81 let) i Milan Blažek. Mezi mladými filatelisty se na chvíli ukázali bratři Jiří a Radek Černí z Vitanovic u Pěnčína.

     Burza je velice dobrá,“ přisadil si Jaroslav Mojsl, který stíhal současně nabízet vlastní sbírky známek, plný stůl pohlednic, ještě jednat se sběrateli a vybírat Karel Čermák z Prahy v rozhovoru s organizátorem burzy v Turnově Jaroslavem Mojslem (od leva) poplatky. „Bylo tu dnes asi 60 lidí a myslím si, že každý našel to, co do svých sbírek a podle zájmů shání. Hlavně šly na odbyt staré pohlednice, o které je větší zájem než o známky. Turnovská burza není nikterak drahá, ceny se točily spíše od korun a po desítky.

     Mladí inženýři Radek a Jiří Černí chodili už do kroužku mladých filatelistů a dnes jsou jejich sbírky oceňovány na vrcholných akcích. „Přitom jsou oba velice skromní kluci,“ usmívá se Mojsl. Radek vystavoval například po celém světě známky vlakové pošty a získal zlatou medaili, což je snem každého filatelisty. Nyní sbírá známky osmanské říše, Sběratelé hlavně probírali nabídky starých pohlednicopět unikátní obor, kterému málokdo u nás rozumí. Jirka se zase pustil do shromažďování starých indických kolků. Jejich nové sbírky opět míří za filatelistickými medailemi. „Mám z kluků opravdu radost, oba se povedli,“ chválí Mojsl bývalé klubové svěřence.

     A jak se dají takové známky sehnat, ptám se obou mladíků?

      „Hlavně na internetu, ten nám pomohl k rozšíření zájmu daleko za hranice,“ vyznává Radek a Jiří Černí si připravili svoje poklady pro velkou výstavu známek v Trutnověse Radek. „Katalogy jsou staré a nové nevychází, takže internet je pro nás důležitý. Hlavně informace, také o cenách, které jsou tam často nižší, nežli u nás,“ přidává se Jiří, který je inženýr chemie. Radek zase absolvoval Technickou univerzitu v Liberci. Jazykem filatelistů je angličtina i němčina.

     Pod okny u dvou stolů vévodil soudní znalec pro numismatiku a předseda turnovské pobočky České numismatické společnosti Jan Bukvic. Oboru se věnuje už 55 roků. „Naši sběratelé jsou ze širokého rajonu, nejen z Turnova,“ říká Bukvic. „Protože okolní města společnost numismatickou nemají, tak se k nám hlásí sběratelé až ze Železného Brodu, Mnichova Hradiště, Jičína, Semil i dalších měst. Máme na 150 sběratelů,“ pochlubil se Jan Bukvic. Na burze za ním přišla mladá dvojice, která chtěla posoudit různé mince.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 6:28:23 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------