Je rybník Rokytňák v ohrožení?

*  moh - 23.11.2006

Rybník Rokytňák      HRUBÁ SKÁLA – Velký kráter plný vody ohrožuje stavidlo a vlastně celou hráz známého rybníku Rokytňáku. První sesuv v hrázi vznikl před několika měsíci právě za stavidlem.

      Rybáři rybník vypustili a nechali vyhloubit cestu pro další odtok vody. Následný velký sesuv však vytvořil v podemleté hrázi velkou kavernu. Zdá se, že tím znemožnil i normální vypouštění a regulaci rybníku.

Velká kaverna plná vody podemlela část hráze za stavidlem. Masa vody v rybníku si může najít odtok jinou cestou       Vlastníkem rybníku je Správa CHKO Český ráj, vodní plochu má v nájmu Rybářství Chlumec nad Cidlinou, středisko Březina. Vlastní hráz je potom pozemkového úřadu. Nový starosta Hrubé Skály Jan Houška už intervenoval na vodoprávním úřadu odboru životního prostředí městského úřadu v Turnově.

      Nyní po vydatných deštích se Rokytňák opět plní vodou a hrozí, že si živel najde cestu mimo stavidlo. Masy vody mohou třeba protrhnout hráz tohoto krásného a velmi starého vodního díla, jednoho ze symbolů Českého ráje. Škody mohou jít do miliónů korun.

Pohled na Rotyňák v minulosti, kdy ještě sloužilo k regulaci hladiny dřevěné stavidlo      Přístup na hráz je nyní znemožněn dřevěnou zábranou, původní drátěný plot už sesuv stáhl do hlubin. Jak ukazuje snímek, lidé si chodí hrozivou kavernu prohlížet. Je v místech kudy zároveň prochází stezka pro pěší a cyklisty a kde se v létě sluní desítky naháčů.

      Podle domorodců byl Rokytňák založen patrně už v 16. století a v minulosti měl mnohem větší rozlohu. Dosahoval až k hnojníku a nynější silnici z Borku na Trosky. (moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 2.5.2024 13:02:33 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------