Vzpomínka na Dobšickou šlápotu

S.  Svoboda - 15.5.2007

Vzpomínka na Dobšickou šlápotu     V osmdesátých letech 20.st. se v Dobšicích pořádal turistický pochod, s příznačným názvem "Dobšická šlápota". Je obdivuhodné, jak pěknou akci dokázalo pár nadšenců z Dobšic zorganizovat.





N8ves v Dobšicích     První ročník “Dobšické šlápoty “ se konal v roce 1979. Pochod byl organizován pod hlavičkou “Občanského výboru v Dobšicích“ a zúčastnili se ho zejména obyvatelé obce a jejich přátelé.

"Šlápota" si postupně získávala na popularitě a tak už v roce 1983 vyrazilo z Dobšic na pochod 1 788 účastníků. Bývala to asi největší společenská akce v Dobšicích, jindy tichá náves byla vždy plná. V dalších letech počet účastníků stále vzrůstal a to se nakonec stalo pochodu Pozvání na akciosudným. Na posledních ročnících dosahovala účast kolem 3000 osob. Organizace tak velkého podniku už byla nad síly malé obce a několika dobrovolníků.

     Celkem se uskutečnilo deset ročníků, jubilejní desátý ročník byl už bohužel ročníkem posledním. Za deset let prošlo dobšickou návsí celkem téměř 17 000 návštěvníků.

     Pochod začínal a končil na návsi v Dobšicích a měl tři trasy, 10, 20 a 30 km, které byly každý rok jiné. Nejkratší trasa byla určena hlavně pro rodiny s dětmi, další dvě pro zdatnější pochodníky.

K oblibě pochodu přispíval šťastně zvolený termín v druhé polovině května, v době vrcholícího jara. Pochodovalo se po silnicích, turistických značkách i polních a lesních cestách, Ukázka diplomukde bylo vlastní značení - šipka ve tvaru šlápoty. Každý účastník obdržel na startu lístek s mapou, popisem trasy a místem na kontrolní razítka. Před cílem bývaly zařazeny soutěže pro děti i s nějakou sladkou odměnou V cíli dostal každý,kdo pochod dokončil malý suvenýr a diplom.

Například v roce 1984 se šly tyto trasy:

30km
Dobšice-Rytířova Lhota-Kost-Nová Ves-Valečov-Mužský-Příhrazy-Žehrov-Skokovy-Dobšice

 Ukázka diplomu 20km
Dobšice-Pomníky-Nová Ves-Hrázkova rokle-Zakopaná-Srbsko-Dobšice

10km
Dobšice-Rytířova Lhota-Kost-Pomníky-Meziluží-Dobšice

Pochod je bohužel už 19 let minulostí. Škoda. Na květnový výlet po Českém ráji se tak musíte vydat sami…

Rozloučím se závěrečným přáním z pozvánek na "Šlápotu",které platí stále:

Těšíme se s vámi na shledanou.

Dobré boty a veselou náladu s sebou!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 7.5.2024 22:55:31 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------