Příšovice vydaly další poklady

*  Talli - 20.5.2007

Archeologické naleziště v PříšovicíchPříšovicích bylo odkryto další archeologické naleziště!!!Naleziště je na západním konci Příšovic, kde je u staré silnice před Masosvazem velké šrotiště. Za ním, v pruhu mezi tratí a firmou GIGA, archeologové odkryli snad stovky různých objektů z doby prvních zemědělců, starých asi 6500 let. Tato lokalita je zakoupena firmou, která tam chce vybudovat kamionové překladiště. Tzn.: celé to přijde zabetonovat. Archeologové mají na průzkum asi tři měsíce.

O záchranu unikátního naleziště se krom pracovníku Severočeského muzea v Liberci pod Naleziště v Přišovicíchvedením Petra Brestovanského snaží také občanské sdružení Paměť Českého ráje, Podještědí a Podkrkonoší.

Po obrovském pochybení,kterým byl bezesporu profej lokality Na Cecilce na stavební parcely, ač bohatost území na archeologické nálezy zde byla více než stoprocentní,je na cestě další problém.

V dopise adresovaném senátorovi Dr. Jermářovi a řediteli územního pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci dr. Kadlecovi členové os. Paměť mimo jiné uvádějí : ,, Vážený pane doktore!
Jak jistě víte v Příšovicích bylo odkryto další archeologické naleziště. V příloze toho mailu Vám z něho posíláme několik fotografií. Naleziště je na západním konci Příšovic, kde je u staré silnice před Masosvazem velké šrotiště. Za ním, v pruhu mezi tratí a Naleziště v Příšovicíchfirmou GIGA, archeologové odkryli snad stovky různých objektů z doby prvních zemědělců, starých asi 6500 let.

Tato lokalita je zakoupena firmou, která tam chce vybudovat kamionové překladiště. Tzn.: celé to přijde zabetonovat. Archeologové mají na průzkum asi tři měsíce. Před několika dny zde proběhl i letecký archeologický průzkum při kterém byly objeveny stovky dalších objektů v polích směrem k Turnovu a ve svahu za dálnicí (zhruba směrem k  pivovaru Svijany). Podle P. Brestovanského není tato poslední lokalita určena k žádnému zastavění a je naděje, kdyby se ji podařilo nějak vyčlenit (vykoupit), že by ji bylo možné zachránit a zřídit tam nějakou expozici. Zase záleží na penězích a na tom, jak se k tomu postaví rozhodující orgány.

Vzhledem k tomu, že se na mnoha místech na březích kolem Jizery od Turnova na jih nachází mnoho památek z historie naší krajiny, na což již před lety upozorňoval Naleziště v Příšovicíchpříšovický kronikář Větvička, c.k. konzervátor Buchtela, J.V. Šimák a mnozí další, je třeba tento prostor obzvláště chránit.

Bohužel, archeologický průzkum při stavební činnosti většinou přichází až následně. V době, kdy jsou již pozemky vykoupeny, je obtížné něco vykupovat zpět. Navrhujeme, aby tento uvedený prostor od Turnova až po Bakov měl zvýšenou ochranu jako potencionální naleziště s ohledem na Zákon o památkové péči, konkrétně §23b, kde se v takovémto případě uvádí možnost vydání plánů území s archeologickými nálezy .


Naleziště v příšovicích Zákon o státní památkové péči č 20/1987 v souvislosti se změnami,které přinesl zákon č193/2006 stavební zákon uvádí v § 23b :(1) Kraj může vydat v dohodě s ministerstvem kultury nařízením kraje plán území s archeologickými nálezy v kraji nebo ve vymezené části kraje, ve kterém se vyznačí území, na nichž se vyskytují nebo se mohou odůvodněně vyskytovat archeologické nálezy, a který slouží pro zabezpečení archeologického dědictví1[17a] a jako podklad pro plnění oznamovací povinnosti stavebníka podle § 22 odst. 2.
(2) Plán území s archeologickými nálezy lze vydat na dobu nejdéle 20 let.
(3) Plán území s archeologickými nálezy lze změnit, pokud se významně změnily vědecké poznatky o archeologických nálezech a jejich výskytu v území. Pro vydání změny plánu území s archeologickými nálezy se použije odstavec 1 obdobně.
(4) Archeologický ústav a odborná organizace státní památkové péče poskytují kraji na požádání bezplatně potřebnou odbornou pomoc a odborné podklady, údaje a informace nezbytné pro vydání plánu území s archeologickými nálezy.
Naleziště v Příšovicích(5) Náležitosti a obsah plánu území s archeologickými nálezy stanoví ministerstvo kultury prováděcím právním předpisem.


Dále požadujeme aby toto území chráněno i s ohledem na mezinárodní „Úmluvu o ochraně archeologického dědictví Evropy“ tzv. Maltskou konvenci, která byla jménem naší republiky podepsána ve Štrasburku dne 17. prosince 1998.

Je třeba, aby toto území bylo vzhledem k svému historickému významu maximálně chráněno a aby každá činnost ohrožující toto potencionální naleziště byla prováděna šetrně a s ohledem na případnou možnost vzácných nálezů skrytých zatím pod povrchem země. Nesmí se znovu opakovat situace podobné té, která váhavostí orgánů nastala v Příšovické lokalitě Cecilka, kde bylo zničena nekropole stará 3000 let.

V Turnově 13. května 2007
Za O S „ Paměť Českého ráje a Podještědí
Václav Jenšovský - předseda OS
Ladislav Šourek - jednatel OS


Foto: Ladislav Šourek

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 3.5.2024 2:49:59 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------